PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Vasvár, Temető Templom felújítása sajtótájékoztató 2018.03.22

  nyomtatási kép

Kiderült: középkoriak a templomfalak Vasváron

Mintegy 55 millió forintból szépül a vasvári temető temploma, amelyről kiderült, középkoriak a falai. És ez csak az egyik jelentős egyházi beruházás a térségben.

- Ez volt a plébánia temploma a középkorban, a török idők után került csak át a mai városközpontba. Azóta fogadalmi templomként funkcionál, illetve itt van a város Nagyboldogasszony búcsúja, sajátos környezetben - mutatta a vasvári temető felújítás alatt álló templomát V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. - Sejthető volt a középkori eredete, de alapvetően középkori alapokon újjáépült barokk templomként tartották nyilván - emlékeztetett. Másfél éve végeztek falkutatást a templomban, kiderült, hogy az épület falai teljes magasságukban középkoriak, a 14. század közepére tehető a homlokzata. A déli oldalon egy gótikus ablaksor és egy elfalazott kapu látszik - már. A kutatás folytatódik, de az épület renoválása megkezdődött. - Erre a templomra külön tudunk kormányzati forrást szerezni, 55 millió forintból indult el a külső homlokzat és a tető megújítása - fűzte hozzá V. Németh Zsolt.


Megkezdődött a kivitelezés: 55 millió forintból újul meg a vasvári temetői templom Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Adakozásból nem jutott volna erre a célra

- Óriási segítség, hiszen adakozásból nem jutott volna erre a célra - mondta el Tóth Balázs, Vasvár polgármestere. A falak szigetelése a következő feladat, még nem döntöttek, hogy injektálásos vagy lemezes módszert választanak - árulta el a polgármester. Hosszadalmas az előkészítés, de a búcsúra szeretnék befejezni a munkát.

- Az egyházi épületekre minden eddiginél nagyobb források nyíltak meg ebben a térségben - mondta el V. Németh Zsolt. - Elég, ha csak a szentgotthárdi templom mostani 500 milliós, és korábbi 100 milliós felújítását említem, vagy a jáki templom most induló több milliárdos felújítását - mondta az államtitkár. A kiemelt műemléki beruházásokon felül jut még 28 egyházi fejlesztésre és programra Dél-Vas megyében mintegy 272 millió forint értékben. A kisunyomi, a csehi, a megyehídi, a csákánydoroszlói, a meggyeskovácsi, a tanakajdi templom, és jó néhány plébánia megújul, mint a sorokpolányi és az őriszentpéteri - vette sorra az államtitkár a dél-vasi fejlesztéseket. A kedvezményezettek között egyházi táborok is vannak, és például jut az olaszfai orgona felújítására - sorolta a térség nyertes pályázatait.

Forrás: vaol.hu