PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Bejcgyertyános, Értékeink Farkaserdő térségében Káldon 2018.03.18

  nyomtatási kép

Értékeink a Farkaserdő térségében Káldon

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mondott a bejcgyertyánosi  értéknapon, ahol az értéktár kiállítás megnyitó mellett a Csíkszentimre és Káld testvértelepülési kapcsolatának 10. évfordulóját is ünnepelték.


Az államtitkár köszöntötte Bejcgyertyános lakóit is, akik számba vették értékeiket, s büszkén a világ elé is tárják azokat. Van is mit: a Helyi Értékek listája igen gazdag.


Szemlézzünk kicsit az itteni büszkeségek közül! Épített környezeti érték kategóriában hivatalosan is (2016 novembere óta) idetartozik az 1862-ben épült, római katolikus Szűz Mária templom; illetve a Felsőbejci, pont 200 éves harangláb; valamint az útszéli keresztek, amelyek mutatják a helyes utat, évtizedek, századok óta.  - sorolta az államtitkár.


Kulturális örökség kategóriában ide kötődik a Kosárfonás (mint helyi hagyományú népi kézművesség), a népi hagyományok közül pedig a Pásztorozás és a Szállást keres a Szent család tradíciói.


De az olyan földrajzi értékekről sem feledkezhetünk meg, mint a Farkaserdő, a Herpenyő, vagy egyáltalán: e dombokra épült település szépsége. Farkaserdő azért is különösen kedves a szívemnek, mivel helyi környezetvédelmi vonatkozásai is vannak. Ebben az erdőterületben található ugyanis Vas megye első védett helyi természeti értéke, az 1942-ben védetté nyilvánított Mária Terézia-forrás.


V. Németh Zsolt összegezte : Bejcgyertyános emelt fővel tekinthet a jövő és a múlt felé.

Ez az Értéknap az egészséges érzelmi és szellemi egyensúly szempontjából is fontos üzenetet közvetít! A hazai értékek, a lokális múlt és értékes magyar tradíciók megismerése, rendszerezése és ezen keresztül történő továbbadása ugyanis büszkeséggel párosítja a szülőföld iránti szeretetet. A teremtés a kultúra maga!

Forrás: FM

Fotó: FM