PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Káld, zártkerti projektzáró rendezvény 2018.03.16

  nyomtatási kép

Országos zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogram projektzáró rendezvénye

Káld, 2018. március 16.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében méltatta a káldiak igyekezetét az Országos zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogram projektzáró rendezvényén.


A támogatásból a káldi Újhegy revitalizációját kezdtük meg, gyümölcsfákat telepítettünk, eszközöket vásároltunk, fűkaszát, bozótvágót és egy 25 LE traktort sikerült beszereznünk, valamint a hegyi utak karbantartása történt meg. - sorolta Dr. Schmidt József, Káld Község Polgármestere.


Az államtitkár elmondta, hogy figyelnünk kell arra is, milyen állapotban vannak kertjeink, és szélesebb értelemben vett vidéki értékeink. Hiszen, mint minden érték esetében, itt is alapvető, hogy első körben felismerjük-e értékeink létezését, azután pedig teszünk-e ezek megmaradásáért és fejlesztéséért.


A nemzeti forrásból finanszírozott zártkerti programok és támogatási rendszerek kiépítésével határozott célt fogalmaztunk meg, melyet folyamatosan napirenden tartunk, s eredményeink is láthatóak. A zártkerti programok előterében az öngondoskodásba, a hagyományőrzésbe vetett eszme található.

Ma Káldon láthatjuk az értékőrzés és a közösségi öngondoskodás szép eredményét. 9 millió forintos támogatásból kezdték meg a káldi Újhegy revitalizációját. Látható, hogy a zártkertek nem csak az adott területet fejlesztik, hanem az őket körbevevő környezetet is. - mondta az államtitkár.


Fel kell ismernünk, hogy a természethez közeli magyar vidék megóvása, revitalizációja, felfrissítése stratégiai fontosságú lépés. Abbahagyni nem érdemes, mert akkor újra elindulunk az elhanyagolás útján. Káldon már sokat tettek azért, hogy megőrizzék értékeiket, és hosszú távon az itteni közösség számára is élhető, egyre javuló és szépülő életet biztosítsanak. - hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt.

Forrás: Fm

Fotó: FM