PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Jánosháza, Március 15-i Ünnepség, koszorúzás 2018.03.14

  nyomtatási kép

Nemzeti ünnep tavaszi szélben - Koszorúzás és diákok műsora Jánosházán

A Tavaszi szél vizet áraszt dallamaival kezdődött a március 15-ei megemlékezés a művelődési házban Jánosházán. Ezúttal is színvonalas műsort adtak a Batthyány Lajos Általános Iskola diákjai, és tanáraik is bekapcsolódtak.


A legszebb tavaszi ünnep

1848 emléke velünk, bennünk él. S nemcsak az eseményeké, hanem a büszkeségé is - mondta jánosházi ünnepi beszédében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Azt mondta, a legszebb tavaszi ünnep március 15-e, hiszen a magyarok évszázados szabadságvágyának éledése egybeesik a természet éledésével. Az 1848-as események messze vannak már, a kulturális múltunk része, fogalmazott.


Az államtitkár az ünnep megéléséről is beszélt. Gyerekként igyekszik az ember megérteni a szavalatokat, verseket, kamaszként már tudja, hogy a kokárda nem csak szép jelkép, hanem üzenete van. Aztán felnőttként értékeljük, hogy mit is tettek a márciusi ifjak: szembe mentek az elnyomó árral. - A márciusi ifjak elhitték, sikerülhet. Ez az ünnep arra tanít, merjünk hinni abban, hogy összefoghatunk, közösen jobbá tehetjük az országot - fogalmazott az államtitkár.


Most vagy soha

Ez az ünnep lehetőséget teremt, hogy újra megfogalmazzuk kapcsolatunkat magyarságunkhoz. Karakterjegyeket sorolt: mint a magyar italok, ételek, találmányok, tánc, zene, népművészet. Azt kérdezte a szónok: tudjuk és akarjuk mindent használni? Mert ezeket át kell adni az utókornak.

Az 1848. március 15-ei eseményeket úgy jellemezte: a rövid tőmondatok ideje volt. Talpra magyar; Most vagy soha. Erre volt szükség akkor, nem lehetett halasztani, mert történelmi időket éltek akkor - és történelmi időket élünk ma is, szót kell emelnünk saját szabadságukért.


A műsor és a beszéd után az ünneplők, emlékezők megkoszorúzták a tavaly májusban emelt Batthyány-szobrot, majd a 48-as katona sírját.


Forrás: vaol.hu

Fotó: FM