PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Magyarlak, iskola energetikai korszerűsítésének lezárása 2018.03.10

  nyomtatási kép

Lezárult a magyarlaki - csörötneki iskola energetikai korszerűsítése

A Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak - Csörötnek Általános Iskolája európai uniós és hazai forrásból 72,29 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást kapott.

A fejlesztést Magyarlak és Csörötnek község önkormányzatai és a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciuma valósította meg. Az ünnepélyes átadáson a Földművelésügyi  Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője V.Németh Zsolt, valamint az Országgyűlés alelnöke Lezsák Sándor is részt vett. A gyermekek köszönetképpen verses-dalos műsoraikkal léptek fel az iskola földszintjén, mely képzeletbeli színpadként szolgált.


V. Németh Zsolt és Lezsák Sándor az ünnepségen. Fotó: Gotthárd TV

A fejlesztés során az 1970-ben épült iskolaépület külső homlokzati hőszigetelése és födémszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés (kondenzációs gázkazán beépítése, termosztatikus szabályozóval ellátott radiátorok felszerelése) valósult meg, továbbá 7,28 kW teljesítményű napelemrendszer került üzembe helyezésre. Ezek a felújítások környezetvédelmi szempontból is előnyösek és komoly megtakarítással is járnak az intézmény jövőbeni üzemeltetése tekintetében.

A megvalósítás során projektarányos akadálymentesítésre is sor került, mozgáskorlátozott WC és az épületbe történő akadálymentes bejutást segítő rámpa, feljáró és parkoló kiépítésével. A fejlesztés hozzájárult a helyi általános iskola, mint köznevelési intézmény primer energiafogyasztásának csökkentéséhez, egyúttal a megújuló energiatermelés növeléséhez.

 

Így fest a megújult magyarlaki-csörötneki iskola. Fotó: Gotthárd TV

Az épület beruházás előtti energiaosztály-besorolása: GG volt és fajlagos primer energia fogyasztása: 254,8 kWh/m²/év volt, mely a fejlesztés után 71,52 kWh/m²/év-re csökkent és az épület új energetikai minőség szerinti besorolása: CC (korszerű)-re változott. Fejlesztés által elért energiahordozó megtakarítás mintegy 360 GJ/év. Megújuló energia részaránya az összes energia százalékában: 26,20%.

A projekt illeszkedik a Nemzeti Energiastratégia 2030, a Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, illetve Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazottakhoz. A projekt Támogatási Szerződésének 2017. májusi aláírását, és az előzetesen lefolytatott sikeres közbeszerzési eljárást követően, a kivitelezés 2017. júniusában indult és 2017. október végén zárult.

 

Ünnepélyes szalagátvágással adták át a megújult épületet. Fotó: Gotthárd TV

A szakszerű kivitelezést a szentgotthárdi székhelyű TITÁN BETON Építőipari Szolgáltató Kft. végezte. A projekt műszaki előkészítését, tervezését az ENFI Energetikai Fővállalkozó Iroda Kft. végezte. A műszaki ellenőri feladatokat az OREGON Mérnöki Iroda Kft. látta el. Az akkreditált közbeszerzési tanácsadó tevékenységet a HHP Contact Tanácsadó Kft. biztosította. A szakszerű projektmenedzsmenti feladatokat konzorciumi tagként a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársai látták el.

Forrás: closer.hu

Fotó: closer.hu