PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Körmend, M8-as alapkőletétel 2018.03.08

  nyomtatási kép

Megkezdődhet az M8-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti szakaszának építése

Letették az alapkövet, időkapszula őrzi az útépítés kezdetének dátumát: 2018. március 8.

Ettől az időponttól már tényleg visszaszámolhatnak a körmendiek, szentgotthárdiak: három év múlva elkészül az M8-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti szakasza.

 Összesen 28,9 kilométeren épül új nyomvonalon az M8-as autóút. A tervezett megengedett sebesség 110 kilométer per óra lesz, a kivitelezés nettó költsége 61,7 milliárd forint. Számok szerint ez a leendő M8-as, de a körmendieknek sokkal többet jelent, hiszen több mint húsz éve harcolnak azért, hogy elindulhasson az útépítés - emlékeztetett Bebes István, Körmend polgármestere. Elmondta, megszenvedték az átmenő forgalmat, társulások is alakultak, hogy előbbre vigyék az ügyet. Most végre finisbe ért a terv, kezdődhet a kivitelezés. A kétszer egysávos autóút majd autópályára fejleszthető, készül egy-egy kerékpárútszakasz Körmend és Rábafüzes térségében, és mérnökség is lesz - vázolta a tegnap tartott ünnepélyes alapkőletételen Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese. Kiemelte, hogy a befejezés tervezett határideje 2021 első negyedéve. 

Gazdagabb lesz három év múlva a térség, kényelmesebb és biztonságosabb lesz a közlekedés - hangsúlyozta az ünnepélyes alapkőletételen V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, hogy az úthálózaton információk, termékek, vendégek jönnek-mennek, az új út pedig esélyt ad a helyi gazdaság továbbfejlődésére, így a körmendi és a szentgotthárdi ipari parkok bővítésére.


Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Bebes István, Körmend polgármestere, Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára és V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az M8-as szakasz alapkő-letételén Fotó: Szendi Péter

A térségek gazdasági fejlődésének megalapozását nevezte az útépítés egyik céljának Homolya Róbert is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy Vas megyét másfél éve kapcsolták be a gyorsforgalmi úthálózatba az M86-os átadásával. Hogy mekkora szükség volt arra az útfejlesztésre, jól mutatja, hogy tavaly 25 ezer darab vasi megyematricát vásároltak az autósok, idén pedig már hatszázalékos növekedés látszik. Az államtitkár felidézte a kormány és Szombathely együttműködését, amelyben a 87-es főút is megújul majd, és sorolt számos más magyarországi útépítést is. Hangsúlyozta, hogy a most is zajló és tervezett útépítések jelentős része magyar forrásból valósul meg, vagyis a magyar útépítés is lendületben van - mondta. Szerinte a 2020-as évek végére nyugat-európai szintű úthálózata lesz Magyarországnak - ennek része lesz az autópályává bővíthető M8-as autóút.

Forrás: vaol.hu

Fotó: vaol.hu