PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Sopron, Sopron-Szombathely-Szentgotthárd ETCS2 vonatbefolyásoló rendszer kiépítése, nyitórendezvény

  nyomtatási kép

Tízmilliárd forintból újul meg a GYSEV Szombathely-Szentgotthárd vonala

Tízmilliárd forintos európai uniós támogatással 2020-ig a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. kiépíti az Egységes európai vonatbefolyásoló rendszert (ETCS L2) a Szombathely-Szentgotthárd közötti vonalon, amellyel jelentősen javul a közlekedés biztonsága - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára pénteken Sopronban.

Mosóczi László a projektindítón elmondta, hogy a rendszer a pályaadatokat, egyebek mellett a sebességet tárolja, a biztosítóberendezésekből kapott információkat feldolgozza, ellenőrzi a vonatok sebességét, és szükség esetén beavatkozik.


Emlékeztetett, hogy a kormány 2022-ig mintegy 1500 milliárd forinttal támogatja a hazai vasút fejlesztését. A következő években 882 kilométernyi vasútvonalat korszerűsítenek, új járműveket helyeznek forgalomba, összesen 45 ezer férőhely új kapacitással.

A jelenlegi európai uniós pénzügyi ciklus közlekedésfejlesztési forrásait összegző Integrált közlekedésfejlesztési operatív programban (Ikop) a teljes, 1215 milliárd forintos keret mintegy kétharmada költhető vasúti fejlesztésekre.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a GYSEV mintegy 150 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket uniós társfinanszírozással.

Kövesdi Szilárd, a vasúttársaság vezérigazgatója elmondta, hogy az ETCS L2 rendszer kiépítésével lehetővé válik a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon közlekedő vonatok folyamatos rádiós felügyelete, s a rendszer kiépítésével a legváratlanabb helyzetekre is azonnal tudnak reagálni.

Hozzátette: a vállalat legfontosabb stratégiai célja, hogy a lehető legbiztonságosabb vasúti közlekedést biztosítsa. Ennek érdekében az elmúlt években nagyszabású közlekedésbiztonsági fejlesztéseket valósítottak már meg.

A kivitelező Thales RSS Kft. a vonal 110 kilométeres hosszán a pálya mentén helymeghatározó és kommunikációt biztosító elemeket telepít, bővíti az informatikai kapacitást, valamint telepítik az ETCS központi egységét.

Mosóczi László a projektnyitón beszélt arról is, hogy a fejlesztési tárca a korábbi járműbeszerzések hiányosságainak pótlásában is segíti a magyar vasutat: az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból 59 elővárosi motorvonat felszerelését támogatják ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel.


Kitért arra is, hogy a kormány hazai és uniós források felhasználásával a következő években beköti a gyorsforgalmi úthálózatba a megyei jogú városokat, Békéscsabát, Egert, Kaposvárt, Salgótarjánt, Szolnokot, Zalaegerszeget és Sopront.

Az M85-ös kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Csorna-Sopron és a soproni országhatár közötti szakaszán a kivitelezők négy szakaszon egyszerre közel 65 kilométer hosszan kezdenek dolgozni tavasztól.

Forrás: MTI