PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Szalafő, Vizes élőhelyek kutatása nyitórendezvény 2018.02.27

  nyomtatási kép

Szalafő - Vizes élőhelyek kutatása indul

Osztrák és magyar természetvédelmi szervezetek közösen felmérik a Rába folyót és környezetét. A program két évig tart és 1,1 millió euróba kerül.

A Rába-ökoszisztéma elsősorban élőhelyeket, de vizet és élelmet is ad, valamint szolgálja a rekreációt a természetközeli turizmuson keresztül - vázolta a programindító tájékoztatón a folyó jelentőségét V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

A most indított osztrák-magyar programban felmérik a vizes élőhely jelentőségét, az ökológiai kutatások azt vizsgálják, hogyan lehet az emberi beavatkozások természetkárosító hatásait mérsékelni. Például a korábban készült hallépcsők hatékonyságának feltárására megjelölnek 3 ezer halat, amelyek mozgását követve képesek lesznek következtetéseket levonni. Az iskolások, a fiatalok bevonását is kiemelte az államtitkár, a jövő generációinak szemléletformálása is cél. Természetfilm készül, azt eljuttatják a térség iskoláiba, hogy a gyerekek bepillantást nyerhessenek a patakok apró élőlényeinek világába.


A projektindítón dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, V. Németh Zsolt államtitkár, és dr. Thomas Zechmeister, az Ilmitzi Biológiai Állomás vezetője Fotó: Unger Tamás

Közös rendszer és közös módszertan szerint dolgoznak - ezt emelte ki a munkáról dr. Thomas Zechmeister, az Ilmitzi Biológiai Állomás vezetője. Részt vesznek még a programban az Őrségi és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint az Osztrák Természetvédelmi Szövetség Stájerországi Csoportjának szakemberei. 2020 végére a Rába és mellékfolyói minden titka kiderül: felderítik a határon átnyúló vízfolyások veszélyeztetett élőhelyeit, védett állatfajait, az élővilágot veszélyeztető özönfajokat és az emberi beavatkozásokat.


Fotó: turaoldal.hu

Most 12 pályázatot valósítanak meg az Őrségi Nemzeti Parkban, reméli, ez is sikeres és eredményes lesz - mondta dr. Markovics Tibor, a nemzeti park igazgatója.

Forrás: vaol.hu

Fotó: vaol.hu, turaoldal.hu