PROGRAMNAPTÁR
2024. április 17. szerda
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Vasvár, Ápolok Napja 2018.02.16

  nyomtatási kép

Kossuth Zsuzsa szellemében ünnepelték az Ápolók Napját

Évente egy nap az ünneplésé, a szakmai töltekezésé és a szórakozásé az ápolók életében. Tegnap tartották Magyar Ápolók Napját.


A megye számos intézményéből érkezett egészségügyi szakdolgozókat V. Németh Zsolt államtitkár köszöntötte. Szólt a környezettudatosság, a levegőminőség fontosságáról, amelynek egészségünkre gyakorolt hatásai vitathatatlanok. Megemlítette azt is, hogy a kormány a 2015-ben kezdődött sztrájktárgyalások folyományaként négy lépcsőben fejleszti az egészségügyben dolgozók bérét, az erre a hivatásra készülőket pedig ösztöndíjakkal támogatja.

Majthényi László megyei közgyűlési elnök Leonard Cohen Halleluja című dalának lejátszásával tolmácsolta a polgárok köszönetét az ápolónők felé. A vendéglátó város polgármestere, Tóth Balázs Kossuth Zsuzsa emlékét idézte.


A szakma részéről többen is megemlékeztek az ünnep jelentőségéről, illetve Kossuth Zsuzsának, Kossuth Lajos legfiatalabb húgának példaértékű ténykedéséről. Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke, az ápolók munkáját méltatva egyebek közt arra is rámutatott: egy folyamatosan, ügyeleti rendszerben dolgozó ápoló élete során 3-4 évvel dolgozik többet, mint más munkavállalók. Rávilágított arra is, hogy az ápolói munkában különösen nagy jelentősége van a hulladékkezelésnek, hiszen a fecskendő, a gyógyszermaradvány, az inkontinencia betét mind veszélyes hulladék, és otthoni ápolás esetén ezek a lakossági környezetben is megjelennek.


A köszöntők után leleplezték Medveczki Noémi Szonja szakgimnáziumi tanuló Kossuth Zsuzsát ábrázoló festményét, amely a vasvári egészségházban kap majd helyet. Ugyancsak ott funkcionálnak majd azok a szelektív hulladégyűjtők, amelyeket a MESZK Vas megyei területi szervezete adományozott az intézménynek. Az idén először odaítélt Életmű-díjat Tóth Margit gyermekápoló, a Markusovszky kórház nyugalmazott osztályvezető ápolója vehette át. A PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola Szentgyörgyi Albert Tagintézményének diákjai Kossuth Zsuzsa életéről szóló műsorral köszöntötték az ápolókat.

A nap ebéd után szakmai előadásokkal folytatódott.

Forrás: vaol.hu

Fotó: vaol.hu, FM