PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Szarvaskend, Szarvaskendi Böllérverseny 2018.02.10

  nyomtatási kép

Szarvaskendi Böllérverseny

Két hagyomány találkozott a Szabó Tanya sátrainál: a tradicionális disznóölés és a télbúcsúztató mókázás.


V. Németh Zsolt államtitkár köszöntőjében arra utalt, hogy az ételek készítése spirituális, természetfölötti erőt ad a közösségeknek.


A böllérek által szimbolizált disznóvágás hazai tradíciója hangsúlyosan családi és közösségi ünnep. Olyan ünnep, amelyik összehozza az embereket télvíz idején, közösségeket tart meg, sőt, újakat is létrehoz-fejtette ki az államtitkár.


Végezetül örömét fejezte ki a képviselő, hogy úgy látja, évtizedek óta Vas megyében az értékmentés nem pusztán jól hangzó jelszó, hanem a gyakorlatban megvalósuló misszió.


A huszonkét versenyző csapatot Majthényi László megyei közgyűlési elnök üdvözölte, kiemelve, hogy a testvérvárosokkal és -régiókkal szinte az egész Kárpát-medence képviselteti magát a kondéroknál.


Ellátogatott a rendezvényre sok más közéleti személyiség mellett Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei képviselője, Európa parlamenti képviselő és Zaza Kandelaki, Grúzia magyarországi nagykövete.

Miközben az emberek kis kóstolótányérjaikkal csak úgy hömpölyögtek a rendezvénytéren, a konyhának berendezett sátrakban lázas munka folyt.


A szervezők a finom ételek és italok mellett folyamatosan gondoskodtak a vendégek szórakoztatásáról is. Kora délután pedig rönkön ülve, maszkarás násznéptől kísérve megérkezett az ifjú pár is. 


A Zöldküllő Hagyományőrző Egyesület által prezentált bolondlagzi fergeteges jókedvvel segített elűzni a telet. Az eseményen fellépett a Kármentő Népzenei Együttes is.

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM