PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Viszák, Rönkhúzás és környezettudatos program 2018.02.03

  nyomtatási kép

Rönköt húztak, telet űztek Viszákon

Többszörösen is a fenntarthatóság jegyében zajlott a hétvége Viszákon: a hagyományos rönkhúzáshoz a környezetvédelem tudatosítását társították. Hóesésben kezdték a télűzést, aztán lassan kiderült az ég az ünneplők fölött.


Nyisd ki, babám, ablakaidat, hallgasd meg a panaszaimat Dalokkal vonultak a kocsma elé a jelmezesek és a közreműködők szombat délután: a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai, győrvári táncosok és a viszáki asszonykórus is felsorakozott.


Köszöntőjében Avas József polgármester (ezúttal kisbíró) a környezet állapota iránti felelősségről is beszélt, hiszen az idei viszáki rönkhúzást a nulla hulladék jelszó jegyében rendezték meg. Ráhangolódásként délelőtt madáretető, malacpersely is készült PET-palackból, készíthettek farsangi álarcot a gyerekek papírtányérból az újrahasznosítás szellemében. Kézzel fogható volt a környezettudatosság a rönkhúzás alkalmával is: mindenki nagyon vigyázott a zsebekben lapuló üvegpoharakra a pálinkás üvegek mellett. Nem dobáltak el, de még csak nem is használtak műanyag poharakat - komolyan vették a felhívást a viszákiak, kínálták is szívesen egymást a vonulók. 


A fenntarthatóságról beszélt többszörösen is V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. A disznóvágást mondta egyik példaként: hiszen a disznó minden porcikáját hasznosították. De a fenntarthatóság nemcsak a környezetünk óvását jelenti, hanem a társadalomban is tetten érhető: a házassággal, a gyermekvállalással tartható fenn a társadalom. Az őrségi rönkhúzás hagyománya pedig éppen ezt a fenntarthatóságot ünnepli - vezette le az államtitkár. Emlékeztetett, hogy ha karácsonytól hamvazószerdáig nem volt esketés a faluban, akkor rendeztek bolond esküvőt, a rönkhúzás szokása innen származik.


Idén Viszákon Kabucz Zsolt és Lantos Éva vállalta, hogy a rönkön utazó párként kiveszik a részüket az őrségi hagyomány fenntartásából. Kitartó hóesésben szállították a rönkhöz az ifjú párt, a kocsijukon

Disznótoros bolond lakodalommal zárult a rönkhúzás Viszákon, és a nap végére elállt a havazás, kiderült az ég - úgy tűnik, sikeres volt a télűzés, ha csak ideiglenesen is.

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM