PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Miskolc, Megnyílt a baráthegyiek kincsestára 2018.01.31

  nyomtatási kép

Értékteremtés, hagyományőrzés, közösségépítés - megnyílt a baráthegyiek kincsestára

Megnyílt a baráthegyiek kincsestára. A Szimbiózis Alapítvány diósgyőri játszóvárában mostantól népi mesterségeket mutatnak be a látogatóknak. A foglalkozásokon fogyatékkal élők avatják be az érdeklődőket a sajtkészítés, a kötélverés, vagy akár a kenyérsütés fortélyaiba. A Népi Kézműves Tárház a hagyományőrzés mellett segíti a helyi turizmust és a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedése is könnyebbé válik.


A Bükk keleti kapujánál elhelyezkedő, öthektáros Baráthegyi Majorságban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, fóliasátor, üvegház, gombatermesztő pince mellett istálló (kecske, szamár, ló, disznó, nyúl, színes baromfiudvar) és különféle manufaktúrák (sajtkonyha, kemence, asztalos és kézműves műhelyek,) sorakoznak.


A Baráthegyi Kincsestár szerdai, avatóünnepségén V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a Hungarikum Bizottság tagja úgy fogalmazott: több szempontból is különleges ez a rendezvény. - Különleges maga a helyszín is, hiszen itt eleve egy alkotó munka folyik nap mint nap. Nagy jelentősége van annak, ha magunk készítjük azokat a termékeket, amelyeket elfogyasztunk. Az alkotással pedig közösség teremtődik, hiszen az alkotás a közösségben még boldogabbá teszi az embert. A közös elfoglaltság oldja a feszültséget is - hangoztatta az államtitkár.


Különleges ez a rendezvény azért is, mert közelebb kerülhetünk a kézművességhez, megtalálhatók itt a régi népi mesterségek eszközei. Ezek is azt mutatják be, milyen lehetett annak idején természetesen élni. Sokkal értékesebbek azok a tárgyak, amelyeket így a kezünkbe vehetünk, mint amelyeket csak vitrinekben nézhetünk meg - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, aki szerint fontos, hogy megéljük a hagyományinkat. - A hagyomány éppen attól lesz hagyomány, hogy élő. Ezen a helyen pedig megtanítják, hogyan kell használni ezeket az eszközöket, hogyan sajátítható el a hagyomány - mondta az államtitkár.


Hubay György önkormányzati képviselő arról szólt, hogy ez nagyon fontos lépés a Baráthegyi Majorságot üzemeltető Szimbiózis Alapítvány életében. - A hagyomány megőrzése és az, hogy a jelen ifjúsága általa megismerhet régi foglalkozásokat, méltóvá teszi a Baráthegyi Majorságot arra, hogy helyet foglaljon a helyi értéktárban. Az intézményt teljes szívvel és nagy odaadással tartják fenn - olyan elfoglaltságra adnak lehetőséget a fogyatékkal élőknek, amellyel ugyanolyan értékes tagjai lehetnek a társadalomnak, mint egészséges társaik - hangoztatta Hubay György.


A Szimbiózis Alapítvány tizenhét éve hozta létre a Baráthegyi Majorságot Miskolc-Diósgyőrben, ahol a pálos barátok már az 1300-as években gazdálkodtak. Erre Jakubinyi László, az alapítvány elnöke utalt beszédében. - A Baráthegyi Majorság mindennapjait átszövik a hagyományos technikák használatán alapuló népi mesterségek - ezek bemutatása képezi alternatív turisztikai programunk alapjait is. Programunk 2011-ben elnyerte a rangos, Európai Integrációs Díjat. Jelen projektünk összhangban van a Miskolci Integrált Településfejlesztési Stratégiában kijelölt irányokkal, kapcsolódik a városunk Green City és Smart City programjaihoz, valamint gazdaságfejlesztési programjához is. A Baráthegyi Kincsestár kialakítását a Földművelésügyi Minisztérium és Hungarikum Bizottság, illetve Miskolc Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Alapja támogatta - tudtuk meg az elnöktől.


A szociális szolgáltatási épületek (három lakhatási egység harminckét fő számára, és huszonnégy főnek nappali intézmény) mellett egy napi több száz adag ebédet főző konyha, valamint képzési központ is található. A majorságban mintegy százkét fő dolgozik, háromnegyedük fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személy.


Több mint két éve kiemelkedő turisztikai attrakciójuk a fából készült négyszáz négyzetméteres területű, nyolc méter magas, korhű Interaktív Diósgyőri Játszóvár. Itt és a kapcsolódó korabeli vásártér épületeiben állandóan működő programként húsz népi mesterség műhelyét alakították ki. A belső várudvar gyilokjáró kerengőjében színes plakáton mintegy negyven népi mesterséget mutatnak be. A vendégek kipróbálhatják többek között a vajköpülést, a kötélverést és a faesztergát is.

Forrás: minap.hu

Fotó: Juhász Ákos