PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Budapest, sajtótájékoztató Magyarország Környezeti Állapota Kiadvány 2016 2017.12.19

  nyomtatási kép

Megjelent a Magyarország környezeti állapota 2016 című kötet

a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kiadványa, amely az adatok bemutatásán túl értékeli a környezet változásának folyamatait, és felhívja a figyelmet a kiemelt természetvédelmi témákra.

 A keddi könyvbemutató sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a tudományos igényű, mégis közérthető kötet a szakemberek mellett a nagyközönségnek is szól. A kiadvány a természeti erőforrások állapota mellett a környezetre ható tényezőket is bemutatja.


 Kiemelte, Magyarországon erősödik a biológiai sokszínűség, csökken a keletkező hulladék mennyisége, javul a szennyvíz- és a hulladékkezelés, de számos területen - többek között a légszennyezettség csökkentésében - van még tennivalónk, hiszen a levegő minőségének javulása csak az elmúlt évek enyhe telének köszönhető.

 Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte a rákosi vipera megmentését és az aranysakál újbóli megjelenését Magyarország területén, ám az utóbbi túlszaporodása - mint hozzátette - számos helyen már gondokat okoz a vadgazdálkodásban. Folyamatosan emelkedik az egységnyi erőforrással előállított termékek, szolgáltatások értéke is, de még elmarad az uniós átlagtól, akárcsak a 15 millió tonnányi hulladék újrahasznosítási aránya. Sürgető feladatnak nevezte az ország zajtérképének elkészítését, amely kormányzati segítséggel már elkezdődött.

 Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető helyettese felhívta a figyelmet, hogy határokon átívelő összefogásra van szükség számos állatfaj - például a vándorló és ezért több országban is megjelenő madarak - vagy a levegő védelme érdekében, hiszen a légszennyező anyagok jelentős része a környező államokból érkezik Magyarországra. Utóbbi terén a lakosság felelősségvállalása nélkülözhetetlen, hiszen a lakossági tüzelés jelenti a fő problémát. Hozzátette: számos idegenhonos faj megjelenése nem a természetes terjedésnek, hanem az állattartók felelőtlenségének tudható be.

 Bárány Rita, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a kiadványhoz a szakmai rendezvényeken a közönség is hozzájuthat, de a Kft. honlapjáról is letölthető. Hozzátette, hogy az intézmény és szakmai elődei 4 éve készítik a kiadványt, a 2016-ról szóló összefoglalóban pedig minden eddiginél több, csaknem 20 szervezet - többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Meteorológiai Szolgálat és számos egyetem - vett részt.

 


 

Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.