PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Szombathely, Vas megyei klímastratégia konferencia 2017.12.14 10:00

  nyomtatási kép

A megyét érintő klímaváltozás hatásairól tartottak konferenciát

Kétéves a párizsi egyezmény, egyéves a megyei éghajlatváltozási platform. Konferenciát tartottak a klímaváltozásról.


Vas megye klímastratégiájáról tartottak konferenciát csütörtökön a Kámoni Arborétum látogatóközpontjában. A rendezvény célja az elkészült megyei klímastratégia megvitatása, cselekvési alternatívák bemutatása, valamint a résztvevők érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos problémákra. A konferenciát dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Beszédében emlékeztetett, szinte napra pontosan két évvel ezelőtt fogadták el a párizsi egyezményt, amelyet a klímaváltozás elleni harc fordulópontjaként értelmezhetünk. A klímaegyezmény elfogadásakor fontos sarokköveket raktak le, amelyek közül az egyik legfontosabb volt, hogy a globális felmelegedést kettő Celsius-fok alatt kell tartani. - Sajnos sok tudós azt mondja, ez a célkitűzés képtelenség, és úgy vélik nem is a folyamat visszafordítása lehet a reális elvárás, hanem az alkalmazkodás. Ahhoz egyébként, hogy tartani lehessen a már említett kétfokos célkitűzést, a globális szén-dioxid-kibocsátást hetven százalékkal kellene csökkenteni, ettől azonban még nagyon messze vagyunk.


A közgyűlés alelnöke egy másik fontos dátumra is rámutatott: egy évvel ezelőtt alakult meg ugyanis a Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform, amelynek egyik célkitűzése volt Vas megye klímastratégiájának elkészítése. A terv elkészült, amelybe bekerült egy több mint száz intézkedésből álló javaslatcsomag, amely a későbbi szakpolitikai intézkedéseknek lehet az alapja. Bebizonyosodott, hogy van értelme gondolkodni megyei szinten is a klímaváltozás kérdéseiről, főleg akkor, ha sikerül a lakosság szemléletformálása.

Dr. Kondora Bálint emlékeztetett, az elmúlt egy évben közvetlenül csaknem kétezer embernek hívták fel a figyelmét a klímaváltozás problémájára. 


V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára is felszólalt a konferencián. Előadásában tájékoztatott, hogy a földművelésügyi tárca feladatkörébe a légszennyezés csökkentése tartozik, ezért ezen a területen a legnagyobb egészségügyi problémát jelentő helytelen lakossági fűtésből származó légszennyezés csökkentése érdekében elindítottak egy szemléletformáló Fűts okosan! elnevezésű Kampányt.

Forrás: vaol.hu, FM

Fotó: FM