PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Szombathely, 20 éves a Vas Megyéért Egyesület 2017.12.08

  nyomtatási kép

20 éves a Vas Megyéért Egyesület

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a Vas Megyéért Egyesület a Megyeháza Dísztermében. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely, Megyei Jogú Város polgármestere, V. Németh Zsolt államtitkár.


Az egyesület a Vas megyéért tenni akaró értelmiségiek összefogása, amelynek elsődleges célja Vas megye fejlődése, boldogulása, értékei megőrzésének és gyarapításának elősegítése, a Vas megyében található szellemei és természeti értékek óvása és gyarapítása, az alkotó helyi patriotizmus erősítése, a gazdaságfejlesztés, a kulturális élet élénkítése, a sportélet segítése, a társadalom fejlesztése az egészséges életmód általánossá válásának segítése érdekében, a terület - és településfejlesztés támogatása, a humán erőforrások aktivizálása, a környezet védelme és szépítése.

Fenti célokat az egyesület részben megvalósította, de a célok folyamatos szem előtt tartása mellett indokolt további elemekkel bővíteni a feladatok elvégzését, az eddig elért eredményeket egy kiadványban összegezni, támpontokat adni a jövőbeli tagoknak, a modern vívmányokat kihasználva honlapon is hirdetni a tevékenységet és célzottan nagyobb csoportokat megmozgatni élő előadásokkal.

2016-ban megtartott közgyűlésen módosították az egyesület lapszabályát, áthelyezték székhelyét a Megyeházára, döntöttek az egyesület szellemi és humán megújulásáról.


A Vas Megyéért Egyesület és a Vas Megyei Közgyűlés közösen adja át minden évben az Év Vasi Embere díjat.

A Vas Megyéért Egyesület 1998 óta hirdeti meg minden évben az év Vas megyei emberének megválasztását. A díjat olyan köztiszteletben álló személy kaphatja, aki sokat tett a megyéért a gazdaság, a kultúra, a tudomány, a sport, vagy a művészetek terén. A díjra a jelölést első körben egy, a megyei közgyűlés elnöke és az egyesület elnöke által közösen kiválasztott 10 fős kuratórium javasolja, majd a nagyközönség - a megye lakosai, társadalmi szervezetei, intézményei, testületei - számára is nyitva áll a lehetőség a javaslattételre. A jelöltek közül a kuratórium választja ki többkörös, titkos szavazással a győztest. A nyertes a díjat a megyei báli szezont indító Megyebálon veheti át éjfélkor.

Az egyesület célja továbbra is Vas megye és Szombathely polgárosodásának, szellemi fejlődésének előmozdítása, kapcsolattartás a megyéből elszármazott, az ország életére meghatározó befolyással bíró szereplőkkel.

Forrás: szombathely.hu