PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Budapest, Környezetbarát fatüzelés konferencia 2017.12.05

  nyomtatási kép

Környezetbarát fatüzelés konferencia

Herman Ottó Intézet

Égető problémáról beszélünk, amikor a légszennyezésről folytatunk eszmecserét. Bár nem új keletű, mégis sürgető a probléma, hiszen évente három millió ember hal meg világszerte a légszennyezettség miatt - mondta V. Németh Zsolt a Környezetbarát fatüzelés című konferencián 2017. december 5-én a Herman Ottó Konferencia Központban.

Bárány Rita, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében felhívta a figyelmet a környezetbarát fatüzelés tudatosításának és a szemléletformálás fontosságára.


V. Németh Zsolt nyitó előadásában elmondta: a WHO által a témában szervezett konferencián felhívták a figyelmet a kültéri és a beltéri levegőminőség javítására. Korábban az ivóvíz minősége, vagy a szennyvíz hálózat kiépítettsége volt a legfontosabb téma, manapság viszont már a légszennyezés problémája kapja a nagyobb hangsúlyt a világszervezetnél. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hozzátette: a rendszerváltás óta javult a levegő minősége. Akkoriban főleg az ipar és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása okozta a gondot, mára azonban ez megváltozott: a lakossági tüzelés jelenti a fő problémát. Ezen a területen - az eddigiektől eltérően - a lakosság teheti a legtöbbet, a környezetszennyezés visszaszorításának érdekében.


A lakossági tüzelés okolható a mai negatív légszennyezettségi adatokért, főleg a PM2,5 és a PM10 kibocsátás miatt. Meghaladottá vált az a nézet, amely szerint a városban rossz a levegő, a falun viszont jó. Ennek az ellenkezője igaz, főként a fűtési szezonban. Korábban az emberek nem fűtöttek hulladékkal, ez a rossz gyakorlat csak az elmúlt időszakban terjedt el. Ezért a legfontosabb feladat, hogy felhívjuk a figyelmet a káros hatásaira, hogy a kultúra részévé váljanak a helyes tüzelési módszerek - erre is szolgál a Fűts okosan! kampány.

Forrás: HOI