PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Magyarlak, Hulladékcsökkentési hét, Adj új életet a tárgyaidnak rendezvény 2017.11.24

  nyomtatási kép

Adj új életet a tárgyaidnak - így lesz kevesebb a szemét!

Zárul az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyhez öt éve csatlakoznak magyarországi intézmények, közösségek.


Ezúttal Magyarlak és Csörötnek általános iskolája volt a Földművelésügyi Minisztérium nagyszabású akciójának helyszíne.

A jövő őrzői

Mi nagyon bízunk bennetek, gyerekek! - fogalmazta meg köszöntőjében Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere. Büszkén emlékeztetett, hogy a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola ökoiskolaként működik, ahol nemcsak beszélnek a környezettudatosságról és természetvédelemről, hanem a mindennapok része, hogy odafigyelnek például a szelektív hulladékgyűjtésre.


Húsz-harminc évvel ezelőtt még nem voltak biztonságos hulladéklerakó udvarok, már ezek megléte is nagy eredmény. De még jobb lenne, ha kevesebb lenne a szemét - mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. A hulladék újrahasznosítását hangsúlyozta, hiszen az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét jelmondata: adj új életet tárgyaidnak! Eleink ebben nagyon tudatosak voltak - mondta, és egy konyhaszekrény életét vázolta a gyerekeknek.


A bútordarab egy-két évtizedig szolgált eredeti formájában, aztán (mivel jó minőségű anyagból készült) egy alapos tisztasági festés után még öt-tíz évig ismét hasznát vették a konyhában. Amikor már festéssel, javítgatással nem lehetett megőrizni, akkor lett belőle szekrény a pincében vagy a hegyen. Ha már ott is kiszolgált, még mindig alkalmas volt nyúlketrecnek. Vagyis újra és újra hasznos tárgy volt.

Mert a kulcs a javítás, a megőrzés


A magyarlaki-csörötneki iskola diákjai saját maguk is kipróbálhatták a javítást: egy lyukas bicikligumit tettek ismét használhatóvá. Tudták azt is, ezzel mekkora terhet vesznek le a természetről, hiszen a rendhagyó és nagyszabású környezetvédelmi napon levetített (egyik) kisfilmben hallhatták: évtizedekig tart, amíg a gumi és a műanyagok, fémek lebomlanak.


A textilek szemet gyönyörködtetően tudnak új életet kezdeni: rongynak látszó anyagdarabokból szív alakú kispárna készült az iskolában Aradiné Povázsay Katalin tanárnő közreműködésével. A magyarlaki-csörötneki rendezvényen elhangzott az is: az Európai Hulladékcsökkentési Hét idei felhíváshoz 361-en regisztráltak Magyarországról, Vas megyéből nyolc közösség csatlakozott.

Forrás: vaol.hu

Fotó: vaol.hu