PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kisrákos, Falugondnokok Ünnepi Eseménye 2017.11.17 14:00

  nyomtatási kép

20 év a Falugondnoki Hálózatban

Ünnepélyes egyesületi összejövetelt tartottak a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének 20 éves működése alkalmából

Az Egyesület mind a szociális ellátásban, mind a vidékfejlesztésben segítője azoknak az aprófalvas térségekben működő falu-tanyagondnoki szolgálatot működtető fenntartónak, falugondnokoknak, tanyagondnokoknak, aki k felvállalták a szolgálatok működtetését.


Kisrákos is egyike volt annak a 14 településnek, amelynek falugondnokai 1997-ben megalapították az egyesületet. Maga a szolgáltatás már négy évvel korábban megjelent Vas megyében, így lehetséges az, hogy a házigazda település mindenese immár 24 éve tölti be hivatását. Az egyesületbe 2002-ben Győr-Moson-Sopron megyei települések is kérték felvételüket, így alakult ki a mai elnevezés. A szervezethez jelenleg 163 falugondnok tartozik, közülük 108-an Vas megyei kistelepüléseken tevékenykednek.


A találkozón Könyéné Szölke Erzsébet, Kisrákos polgármestere mutatta be a 185 lakosú szeres települést. Kozma Judit egyesületi társelnök köszöntő szavai után V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár beszélt a magyar vidék, ezen belül a falvak fontosságáról.


A képviselő elmondta azt is, hogy abban, hogy falun élni vonzó és kényelmes legyen, elévülhetetlen érdemeik vannak a falugondnokoknak. A falu- és tanyagondnok a kisközség támasza, a magyar vidék őrzője és életben tartója! Felelősségteljes és mértékadó munka az övé! Egy olyan egyszemélyes intézmény, akinek segítségével egy-egy település megoldja az ott élők alapfokú szociális ellátását és a legkülönfélébb közösségi feladatokat, mint az egészségügyi, munkaügyi, közművelődési, közoktatási, ellátásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés. A falugondnokok szerepe óriási, hiszen a kisfalvakban élők életminőségét javítja, s egyben benne tartja ezeket a kis közösségeket az ország vérkeringésében.

V. Németh Zsolt államtitkár szerint nem véletlen, hogy a kormányzat igyekszik kiemelten foglalkozni a falugondnoki hálózat fejlesztésével, javításával. Jelen pillanatban 1431 falu- és tanyagondnoki szolgálat aktív hazánkban. Ezeket a szolgálatokat 11 egyesület fogja össze és szervezi, erősíti. A Minisztérium 2017-ben összesen 20 és fél millió forintot bocsátott rendelkezésre az egyesületek munkájának támogatására.

Marton Ferenc alelnök a Vas Megyei Közgyűlés oklevelét adta át a jubiláló egyesületnek. A meghívott vendégek megannyi aspektusból tárgyalták a falvak mindeneseinek szerepkörét.


A szakmai program zárásaként emléklapot vehettek át az alapító tagok, illetve mindazok a falugondnokok, akik már a tíz éves évfordulón is ebben az áldozatos munkakörben dolgoztak. A nap végül vacsorával és kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Forrás: vaol.hu, FM

Fotó: vaol.hu, FM