PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Celldömölk,Nyugat-Magyarországi Néptáncantológia Dr. Pesovár Ernő emlékére 2017.11.18 15:00

  nyomtatási kép

Nyugat-Magyarországi Néptáncantológia Dr. Pesovár Ernő emlékére

Nem túlzás, hogy egyetlen gombostűt is nehéz lett volna leejteni szombaton délután a KMKK-ban: csúcsra járt a Nyugat-magyarországi Néptáncantológia. Ez volt a hatodik, a végén harmadik alkalommal adták át a Pesovár-plaketteket. Az állandó házigazda a jövőre 50 éves körmendi Béri Balogh Ádám Együttes, az aktuális társházigazda a Kemenesalja Néptánccsoport.


Ahol néptáncosok vannak, ott jó a hangulat. Érvényes ez az alaptétel szombaton délután a celli KMKK-ban is. A 450 főt befogadó színházteremben nem egyszerűen telt ház van: a lépcsőkön is állnak, ülnek. A hatodik alkalommal megrendezett (kétévente sorra kerülő), ezúttal is Pesovár Ernő emlékének ajánlott Nyugat-magyarországi Néptáncantológia három megyéből (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) érkező népes mezőnyében elsőként a szombathelyi Dr. Pesovár Ernő AMI Tücsök csoportja lép színre, Madocsáról való táncokkal.

Fehér László polgármester köszöntőjében mindenekelőtt örömének ad hangot: a néptáncantológiát először - de remélhetőleg nem utoljára - rendezik meg a nemrégiben fölújított KMKK-ban. Annál is inkább, mert Kemenesalján is több évtizedes hagyományai vannak a néptáncnak. A Pál András vezetésével működő Kemenesalja Néptánccsoport most jobbágytelki táncokkal mutatkozik be.

 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében elsőként Baudelaire-t idézi - A tánc a karok és lábak költészete -, aztán Berzsenyi Dániel Nézd a tánc nemeit kezdetű versének ideillő soraival villantja föl, hogy mi minden következik még ezen a gyorsan estébe hajló délutánon: A magyar egy Pindár: valamerre ragadja negéde, / Lelkesedett tűzzel nyomja ki indulatit. / Majd lebegő szellő, szerelemmé olvadva, epedve, / S búja hevét kényes mozdulatokba szövi. (?) Csak maga szab törvényt, s lelkesedése határt. / Ember az, ki magyar tánchoz jól terme, örüljön! / Férfierő s lelkes szikra feszíti erét.

 

Sem örömben, sem férfierőben nincs hiány - bár a lányokat, asszonyokat sem érdemes kihagyni a felsorolásból. Korbacsics Tibor, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes vezetője, az eseményt az Örökítő területi kollégiumával közösen meghirdető Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség elnöke azt mondja, ilyenkor már némiképp alábbhagy a stressz: a kocka el van vetve, a műsor megkezdődött. Antológia-maratonra van kilátás, már-már meglepően sokan jelentkeztek a három területileg illetékes megyéből, természetesen itt vannak a rangos vasi együttesek is: az Ungaresca, a Szökős, a gencsapáti hagyományőrzők és persze a körmendi táncegyüttes. És négy népzenei együttes, a Boglyával az élen.


Az antológia szellemiségét jól jellemzi, hogy a legfiatalabbaktól a szeniorokig minden korosztály színpadra lép (az együttesek nevelik a saját utánpótlásukat). A hagyomány nem vitrinbe való, időről időre leporolandó műtárgy, hanem eleven folyó. Csak éppen mindig mások, és talán egy kicsit másképpen lépnek bele. Az antológia nem verseny, itt a bemutatkozás, a névjegyletétel a cél. De mindig hívnak szakértőket, akik aztán fehér asztal mellett osztják meg a táncosokkal véleményüket, adnak tanácsokat a fejlődéshez.


Az antológiának harmadik éve fontos pontja a Dr. Pesovár Ernő Emlékérmek átadása. Dr. Fügedi János tánckutató a pesovári szellemiség megőrzéséért, a tánchagyomány megörökítésében, tanításában, a magyar tánckultúra diplomáciájában kifejtett eredményes tevékenységéért kapta meg a Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség által alapított elismerést. Ugyancsak megkapta a Pesovár-plakettet a Béri Balogh Ádám Tánc-együttes a helyi hagyományteremtésért, az iskola alapításáért, azaz Pesovár Ernő szellemiségének éltetéséért. Éljen tehát a jövőre 50 éves körmendi együttes, amelyről a jubileumra film készül: az alkotók közül Boros Ferenc és Horváth Zoltán forgatott a celli antológián is.

Forrás: vaol.hu.