PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Eger, Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia 2017.11.02 17:00

  nyomtatási kép

XI. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia (MTBK)

Sikerek és tanulságok a természetvédelemben

Eger

A Magyar Biológiai Társaság Környezet- és Természetvédelmi Szakosztálya, az Eszterházy Károly Egyetemmel, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és az MTA Ökológiai Kutatóközponttal együttműködésben tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciát. A konferencia ezúttal a hazai természetvédelmi kutatások és gyakorlat sikereit és tanulságait, a hosszútávú biodiverzitás változásokat és tendenciákat, valamint a természetvédelem hazai és nemzetközi szakpolitikai és társadalmi kapcsolódásait mutatta be.


V. Németh Zsolt, mint a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára előadásában köszöntött minden érdeklődőt, aki a természetvédelemben, a természet védeleméért dolgozik.

Örömmel vállalta el Szeged után a már 15 éves múltra visszatekintő Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia sorozat 11. eseményének védnökségét is.

Az államtitkár szívesen tekint vissza a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia, ellenszavazat nélküli elfogadására, és azt is hozzátette, hogy a Stratégia célkitűzéseivel összhangban még nagyobb hangsúlyt fektetünk a biológiai sokféleséget és az egészséges környezetet veszélyeztető tényezők elleni védekezésre.


A mezőgazdaságunk GMO-mentességének megőrzése érdekében tett erőfeszítések közül kiemelte a "Szövetség a GMO-mentes Európáért" programot, mely magyar kezdeményezésre jött létre.

A biológiai sokféleségek megőrzésének egyik legjelentősebb veszélyeztető tényezője, az idegenhonos inváziós fajok behurcolása és terjedése ellen felvettük végre a kesztyűt uniós szinten is. - mondta V. Németh Zsolt.

Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk a környezet- és természetvédelmi civil szervezetekkel. Az államtitkár egyik szívének is kedves eseménye, a nemrég felfedezett bajai földikutya állomány élőhelyének - a ma már Bajai Földikutya Rezervátumként számon tartott terület - országos védett természeti területté nyilvánítása.

Közel áll hozzá a génmegőrzés, a zártkerti területek, mint fontos élőhelyek, potenciális géncentrumok újraélesztése, revitalizációja, egyes akcióit személyesen is segítette.


V. Németh Zsolt államtitkár előadását zárva azt kívánta, hogy minden feladatunkat széleskörű összefogással tudjuk teljesíteni, hiszen ebben az esetben az eredmények sem maradhatnak el.

Forrás: FM