PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Oszkó, zártkertek szakmai nap, könyvbemutató 2017.10.27

  nyomtatási kép

Sajtótájékoztató és könyvbemutató Oszkón

Szakmai nap a zártkertek, szőlőhegyek és gyümölcsöskertek jegyében

Oszkó 

2017.10.27

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő részt vett 2017. október 27-én, pénteken, egy szakmai napon, amit a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegypásztor Kör szervezett, Oszkón. A rendezvény témája a zártkertek, valamint a szőlőhegyek és gyümölcsöskertek gazdasági és közösségfejlesztési szerepe volt, mely a vas és zala megyei térségben a települések nagyarányú zártkerti területe miatt is sok érdeklődőt vonzott az esemény keretében meghirdetett könyvbemutatóra, előadásokra, valamint a témával kapcsolatos tapasztalatcserére, fórumra is. 


A rendezvény lehetőséget adott annak, hogy immáron első alkalommal mutathassa be Dr. Illés Péter, a Savaria Múzeum néprajzos muzeológusa Tájfenntartó szőlőhegyi gazdaközösségek című könyvét.


V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkár a könyvvel kapcsolatban is kifejtette gondolatait. A könyv belső oldalán szereplő idézet azt mondja, A szőlőhegy magyarnál különös szent hely/ Edvi Illés Pál/. A  szőlőhegy azonban, nem csak egy szent hely, hanem korokon átívelő menedék, és ellenvilág is /Gönczi Ferenc/, mint ahogy azt a könyvben is említik.

Az államtitkár és Hosszú Zoltán (Oszkó polgármestere) köszöntőjét követően négy előadásban is megismerhette a hallgatóság a zártkertek közösség- és gazdaságfejlesztő szerepét az ország több különböző pontjának példáján keresztül.

A szakmai nap résztvevői megismerhették Braun Zoltán (Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetség elnöke) előadásából a pincefalvakat, Barát József (Nagykörű alpolgármestere) a nagykörűi zártkerti cseresznyéseket mutatta be, míg az Oszkón és a környező településeken tevékenykedő Hegypásztor Kör tevékenységét, eredményeit, és az elmúlt több mint 30 év nagyobb eseményeit Kovács István, a szervezet elnöke ismertette.

A Minisztérium részéről Lantos Gergely (Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztály vezetője) az egyre népszerűbb Zártkert Revitalizációs Program elmúlt három évének eredményeit, közösség- és gazdaságfejlesztési hatását, illetve az 1587/2017. (VIII. 28.) Kormányhatározatban meghirdetett Zártkerti Program főbb vonalait mutatta be előadásában, melyről fórum keretében osztották meg véleményüket a jelenlévők.

A szakmai napon a korábbi évek nyertes településeinek, valamint a vas és zala megyei - a település teljes területét arányaiban tekintve - nagy zártkerti területtel rendelkező települések polgármesterei, környékbeli helyi akciócsoportok tagjai, és további számos érdeklődő vett részt, a rendezvény szakmai részét követően pedig az oszkói szőlőhegyet is megtekinthették az érdeklődők.

Forrás: FM