PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Szőce, Mákszemnyi Örökség 2017.10.28 14:00

  nyomtatási kép

Ismét felfedezik régi értékeiket: megint mákos falu lehet Szőce

SZŐCE

Mákszemnyi örökség címmel tartottak értéknapot a faluban. A mák szőcei múltjáról és jövőjéről volt szó, meg persze a jelenről: mákos ételeket kóstoltak.


Kalács, guba - csak két étel, amely mákkal az igazi. Tudják ezt a szőceiek, hiszen nem is olyan régen ők voltak a mákos falu. Az 1950-es és az 1960-as években szinte minden háztartásban termesztettek mákot, most újraélesztenék a hagyományt - ezért, mintegy kedvcsináló gyanánt rendezték az értéknapot.


Tornyos Ottóné polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: reméli, jövőre már saját termesztésű mákból készülnek az ételek az értéknapjukra. A népes közönség jót derült az ötleten - aztán ahogy részletes ismertetőt hallhattak a mákról, annak háztáji termesztéséről, mintha sokan elgondolkodtak volna a lehetőségen. Tavasszal kell elvetni (az őszi mákot kevésbé szerették Szőcén), és már június végén lehet szüretelni. Az egyelésnél és a szárításnál van több munka vele - hallhatták szőcei fiatalok alapos összeállításában.


Éppen ilyen kezdeményezésekre, ilyen helyi értékek felidézésére gondoltak a Földművelésügyi Minisztériumban, amikor öt évvel ezelőtt elkészült a hungarikum törvény - méltatta a programot V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott: szerethető kincset talált a múltjában Szőce. Azt kívánta, legyen egy hagyomány kezdete a szombaton tartott összejövetel. 


A telt házas programon dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész tartott előadást a mák jótékony egészségügyi hatásairól (is), például, hogy csontritkulás megelőzéséért is érdemes fogyasztani - de ez már csak hab volt a (mák)tortán.

Forrás: vaol.hu

Fotó: vaol.hu, FM