PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vasvár, Emléktábla-avatás 2017.10.27

  nyomtatási kép

Emléktábla avató ünnepség Vasváron

2017.10.27

Vasvár Város Önkormányzata és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület múlt hét pénteken tartotta dr. Csejthey Lajos, az első vasi olimpikon emléktáblájának avató ünnepségét. Köszöntőt mondtak: Tóth Balázs Vasvár város polgármestere és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.


A sportolóra emlékezett: Horváth Vilmos a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke. Avató beszédet mondott: Schmittné Makray Katalin Elnökné Asszony, Vasvár Város Díszpolgára, olimpiai ezüstérmes tornász.


Negyven éve, 1977. augusztus 3-án hunyt el az első vasi olimpikon, dr. Csejthey Lajos, aki az 1924. évi párizsi olimpián gerelyhajításban a 9. helyezést érte el. Tíz évvel ezelőtt szülőfalujában, a mai Sorkifaludon emlékművet állíttattak a helyi önkormányzattal karöltve. Most újra méltó módon emlékeztek meg dr. Csejthey Lajosról. Vasvár Város Önkormányzatával közösen emléktábla állítással tisztelegtek életműve előtt. Az egykori remek atléta a párizsi olimpiát követően másfél évtizeden keresztül a Vasvári járás tisztiorvosaként vívta ki az emberek elismerését. Az emléktábla leleplezése Vasváron, az Egészségház előtt zajlott. Az ünnepségen jelen volt dr. Csejthey Lajos lánya, Klára is.


V. Németh Zsolt képviselő beszédében elmondta: Csejthey Lajosra, a mi szőke óriásunkra emlékezünk ma. 40 éve már, hogy nincs közöttünk, de emléke négy évtized alatt sem halványodott el. Az első, vasi olimpikon volt ő! S hiszem, sokan hisszük: messze nem az utolsó!


Az egészségtudatos életmód népszerűsítése is ott van Csejthey Lajos életútjában, akit rendkívül művelt, szűkszavú, de vidám és hallatlanul jó humorérzékkel rendelkező embernek ismert meg a nagyobb és kisebb közösség. 


Tehát nem csak sportemberként, hanem civilként is nagy megbecsülést vívott ki magának: sajátos, nem mindennapi kombináció ez. Ráadásul, orvosként is fontos tettek kötődnek a nevéhez: a két világháború között ő vezette be és alkalmazta először Vas megyében a tüdőszűrést.


Végezetül a képviselő buzdított: Ezzel az emléktáblával tehát, idézzük fel első vasi olimpikonunk és a nagyszerű orvos szellemét!

Forrás: FM

Fotó: FM