PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Oszkó, 800 éves Oszkó 2017.10.22 15:00

  nyomtatási kép

Nyolcszázéves jubileumát ünnepelte a hegyháti Oszkó

Emléktáblát avattak a falu nyolcszázéves fennállása alkalmából az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójának előestéjén.


A forradalom hőseire is emlékeztek az ünnepen. VzkovII. András király 1217-ben a vasvári káptalan anyagi javainak védelmében íratta össze annak birtokait. Az oklevél Vas megye középkori történetének egyik legkorábbi részletes forrása, 15 település - köztük Oszkó - első írásos említését tartalmazza.


V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Hosszú Zoltán polgármester leplezte le az emléktáblát, amelynek márványlapján bronz applikáció és véset tanúskodik arról, hogy a falu nevét II. András oklevelén Vzkov alakban említik először.

Kedves földiek, barátaim! Gondoljunk egy kicsit hőseinkre is, hogy értünk adták életüket, hogy nekünk könnyebb legyen. Szabadságszerető a magyar, az oszkói. Itt, a településen élők nagyobb aktivitást mutattak ?56-ban az átlagosnál a faluban, a Hegyháton és Budapesten - mondta V. Németh Zsolt a nemzeti ünnepről is emlékezve beszéde elején. Nehéz elképzelni, hogy milyen volt a vidék nyolcszáz éve. A domborzat bizonyosan megőrizte a nyolc évszázados múltat.

De az emberek életmódjáról már kevesebbet tudhatunk. - Nem tudjuk, hogyan éltek őseink. Nincs az a távcső, az a képalkotás, amelytől éles képet kaphatnánk a korábbi élet minden részletéről - fogalmazott. Utalt az egykori oklevélre, Vasvármegye középkori történetének egyik legkorábbi részletes forrására, ahol a 15 település között Oszkó első írásos említése olvasható.


Egy község és közösség történetébe tekinthetünk be az írás által. A ma itt élők pedig folytonosságot érezhetnek spirituális és szellemi értelemben. Energiát, azokét, akik itt éltek egykor - hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Semmi sem történhet, ami ne a múlt következménye lenne.

Mi pedig, a ma élők kapcsoljuk össze a múltat a jövővel. - Amikor felemelem az unokámat és az étkezőben rámutatok Alsó-Oszkó bírójának, Vitéz Német Lajosnak egykori katonaképére, századokat kötök össze ezzel. Én is ízlelgetem még a szót, amikor azt mondom: itt van az ükapád. Én még ismertem őt, aki a 19. században született - hozott személyes példát az országgyűlési képviselő.


Nem években vagy évszázadokban kellene mérni az idő múlását, hanem emberöltőkben. Harmincéves, generációváltásnyi egységekben. - Mi harminc generációt megyünk most vissza az időben az emlékezéssel. Ennyi emberöltő köt bennünket össze a nyolcszáz évvel ezelőtt éltekkel - mondta.

Csak saját értékeivel, múltjával tisztában levő közösség tud újat teremteni. Ha Oszkó történeti energiái tovább élnek a maiakban, az jó táptalaj lehet a következő generációknak, hogy nyolcszáz év múlva megemlékezzenek rólunk is majd az akkor élők - zárta beszédét V. Németh Zsolt.

A jubileumon helyi művészeti csoportok adtak műsort, fotókiállítást rendeztek, dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, múzeumigazgató és Oszkó Zoltán helytörténet-kutató, a falu díszpolgára tartott előadásokat.

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM