PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 4. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Nádasd, Cseresnyés-hegyi Gyümölcsöskert avató 2017.10.22

2017. október 25. 09:20:03  nyomtatási kép

Életre kelt a nádasdi Cseresnyés-hegyi gyümölcsöskert

2017. október 21.

Most közösséget épít a csemetekert, a gyümölcsfák termése pedig gazdasági hasznot hozhat majd Nádasdnak. Szombaton avatták a Cseresnyés-hegyi gyümölcsöskertet. 


Madárbarát sarok is van a kertben, ahol 134 gyümölcsfát ültettek már és kétszázzal számolnak összesen - ismertette Karvalits Zoltán, Nádasd polgármestere. A település a Földművelésügyi Minisztérium zártkerti revitalizációs pályázatán volt sikeres, a pénzből összesen 17 ezer 391 négyzetmétert vásároltak meg és laknak be. A helyi fiatalok is részt vettek a vadalanyok oltásában, a kert kialakításában - emelte ki a polgármester. Hangsúlyozta azt is, hogy az erdősült földrészletek kipucolását közmunkában végeztették és a mintegy ötven köbméter kitermelt fát szociális tüzelőként hasznosítják. A jövőben pedig, amint beérnek a még csemeteként cseperedő gyümölcsfák, önkormányzati cég, akár szociális szövetkezet alakulhat a termés hasznosítására.


Komoly múltja van a szőlőhegyi, zártkerti gazdálkodásnak Nádasdon - emlékeztetett V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Felidézte, hogy szigorú helyi rendelet szólt a szőlőpásztorokról, akik nem csavaroghattak a kocsmákban és nem alhattak, nem henyélhettek büntetlenül. A szőlőhegyi paráznaságról külön rendelkeztek (egykor) Nádasdon: 12 forintos büntetés járt, persze a mértékét az is meghatározta, hogy hajadont vagy házast értek tetten a természet lágy ölén.

Természetesen komolyan vették a szőlőhegyek gondozását, hiszen a háztartások 57 százalékának volt kertje, aki pedig három éven át nem művelte, attól elvették a parcelláját - idézte a régi rendet az államtitkár.


V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy jelenleg elaprózott, nagyrészt gondozatlan zártkertek vannak Magyarországon - de a revitalizációs programmal valami elkezdődött. Eddig 770 millió forintból az ország 69 települése dolgozik, dolgozott a területek életre keltésén. Példát mutat számos Vas megyei település, Nádasd is a területek hasznosításával. Sokszor nehéz dolguk van az önkormányzatoknak, például Nádasdon a jogok rendezése alkalmával még japán tulajdonos is előkerült.


Ha tudnám, hogy holnap elpusztul a világ, akkor is ültetnék egy almafát - Luther Mártonnak tulajdonított idézettel mondott áldást a kertre Kőrösi Krisztina evangélikus lelkész.

Mécs László-anekdotát idézett Takács László plébános: Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld. Mert a nádasdiak munkája is szebbé, hasznossá teszi a tájat.


Jelképesen cseresznyefát ültettek a kert avatásán: Pesti Sándor oltotta a csemetét és segédkezett a polgármesternek és az államtitkárnak az ültetésben.


A kertavatót csak kevéssé, a tervezett lovas, vidám felvonulást viszont már jobban zavarta a lezúduló eső - de a nádasdiak jó kedvét ez sem tudta elvenni.

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM