PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Őriszentpéter, Természetesen Őrség, Öko Kiállítás és Vásár 2017.10.21 9:30

  nyomtatási kép

A természetről szól - Zöld hétvége az Őrségben

Őriszentpéter

Előadások és vásár szól a természet közelségéről Őriszentpéteren a Malom Látogatóközpont és körülötte. A mézeskalácstól a csalánkrémig, színes a kínálat.


A kézzel készült textilek és ékszerek kerültek belülre, Kemencei Ilona Őrséget megörökítő fényképsorozata alá. Kijjebb a Zala megyei Benczik pincészet borai illatoztak, Benczik Ferenc a 2016-os cabernet sauvignont kínálta. Hogy az idei bor milyen lesz, arról még nem mert nyilatkozni.

A Malom Látogatóközpont udvarán sajtok, szappanok és különleges szörpök, kencék is sorakoztak. Virág Nikoletta Kétvölgyön sűríti ízes és hasznos portékévá az Őrség növénykincseit, például családkrémet kínált bőrápolásra (kiderül, tényleg hatásos-e).


Már otthonosan mozogtak itt az árusok, hiszen ebben a formában 2001 óta rendezik meg a Természetesen, Őrség programsort - emlékeztetett Sülyi Péter szervező, a Malom Látogatóközpont vezetője. A programnyitón sorban köszönetet mondott elődöknek és utódoknak, és mindenkinek, aki kivette a részét a szervezésből. Úgy fogalmazott, az első fesztiválok fotóit visszanézve, romos falak látszanak és boldog arcok. Mára fordítva van: a falakat kicsinosították, a látogatóközpontot felújították - az arcok pedig már ráncokba gyűrődnek.


Ha az arc nem is olyan sima, ugyanolyan természetes - ezt hangsúlyozta a megnyitón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Az ember természethez való viszonyát hangsúlyozta, szerinte mindegy, hogy hogyan kapcsolódunk: akár kerékpártúrával vagy termelő munkával, a kapcsolat a lényeg. A Természetesen, Őrség azért kiemelkedő rendezvény, mert kiválóan ötvözi a hagyományt és az innovációt. Márait idézte: ápold lelkedet, mint egy kertet. A legszerencsésebbek mindkét kertészkedést gyakorolhatják - fogalmazott V. Németh Zsolt.


A természetes vásárt természetes előadások kísérték a hétvégén: ökológiai gazdálkodásról, gombákról, jógáról is szó volt. Készültek madárodúk és apró cserepes növényeket vihettek haza kicsik és nagyobbak.

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM