PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Budapest, Magyar Közgazdasági Társaság ülése 2017.10.19 14:00

  nyomtatási kép

A hungarikum, mint védjegy szerepe

2017.10.19

A hungarikum, mint védjegy szerepe és lehetősége az élelmiszer-kereskedelemben - ez volt a témája a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztálya őszi ülésének 2017. október 19-én az MKT közösségi termében.

A rendezvény meghívott előadói: V. Német Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. tulajdonosa voltak.


V. Németh Zsolt államtitkár előadásában rávilágított arra is, hogy az európai gazdaságnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek fontos részét képezik. Számos mezőgazdasági termék és élelmiszer mutat egy adott földrajzi területhez, hagyományos összetételéhez vagy előállításához kapcsolódó sajátosságokat, ezért kiemelten fontos ezek megóvása, megőrzése az utókor számára.

Az Európai Unió 1992-ben - élelmiszer-minőségpolitikájának részeként - fogadta el azt a rendeletet, amelyek célja az volt, hogy lehetővé tegyék bizonyos élelmiszerek, illetve mezőgazdasági termékek elnevezésének védelmét. A létrehozott rendszer önkéntes, az elnevezések oltalma egy hosszadalmas eljárás révén érhető el a termék előállítást végző csoportosulások számára.

Az államtitkár kiemelte, hogy a szeszesitalok esetében az uniós oltalom iránti kérelem benyújtását 2012 előtt és jelenleg is a védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény szabályozza.

A 110/2008/EK rendelet mellékletében kerültek felsorolásra a magyar védett termékek: pálinka, törkölypálinka és az öt nevesített pálinkánk: Szatmári szilvapálinka, Szatmári almapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Békési szilvapálinka.


Az Eredetvédelmi Program keretében nemzeti oltalmat kapott a Vasi vadkörte pálinka, melyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2017.10.11-én jelentett be Budapesten, a Magyar Pálinka Házában.

Az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosa, Birkás István akkor kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezésével egy helyileg ismert érték kapott eredetvédelmet.

V. Németh Zsolt beszélt a Hungarikum Bizottságról, mely 2013. január 31-én a Magyar Tudományos Akadémián megtartott ülésén összeállította a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket összesítő első listát. Ezen többek között a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Hollókő Ófalu, és a Hortobágyi Nemzeti Park szerepelt.


Végezetül, de nem utolsó sorban ott van még a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, amely rögzíti, hogy a magyar nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek. Az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, az értékvédelem alapjául szolgáló dokumentációt a szigorú nyilvántartás és kutathatóság szabályai szerint meg kell őrizni, az értékeket pedig ápolni, védelmezni és támogatni kell.

Forrás: FM