PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Rátót, Október 6-i szentmise és ünnepség 2017.10.06 15:30

  nyomtatási kép

Így emlékeztek meg az aradi vértanúkról Rátóton

A megemlékezésen a vendégeket az Önkormányzat épületében fogadták, majd Római katolikus szentmise következett, Rátót község kápolnájában. Az Ünnepi műsort az Aradi Emlékparkban tartották, melyen köszöntőt mondott Domiterné Molnár Annamária Rátót község polgármestere.


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője pedig múltidéző beszédében szólította meg a résztvevőket.

A képviselő elmondta, hogy 168 évvel ezelőtt végezték ki Aradon a szabadságharcban résztvevő tiszteket. Ez a nap nemzeti gyásznap, s erről szerte az országban megemlékeznek. Rátót ezen visszaemlékezések között ugyanakkor különleges helyet foglal el: tudjuk jól, hogy nagyszabású összefogás révén megvalósult az Aradi Emlékpark rekonstrukciója.


Idén tavasszal pótolták az elhalt tölgyeket. Visszavágni, ültetni, öntözni: rengeteg ember, rengeteg aprómunka kell a mai szép állapothoz. Az állagmegóváshoz, a kármentéshez. Ezért érdemes fáradozni, hiszen nem csupán a múltnak szól ez a küzdelem, de a jövőnek is.


V. Németh Zsolt folytatta, a Hősökre emlékezünk ma, itt, Rátóton. Az ország egyik legméltóbb ünnepi helyszínén, ahol, egyedülálló módon, valamennyi aradi vértanú nevét külön díszsíremléken örökítették meg. 


Vas megye bővelkedik történelmi helyekben, várakban és szinte minden korban kivette részét a magyar történelem formálásából. Talán ezért is magas a megyére eső hagyományőrző csoportok, egyesületek száma. Ezért is dobog itt ilyen erősen a magyar szív.

A képviselő arra is rámutatott, hogy a Rátóti emlékhely jelentősége messze túlmutat a község, de talán még a megye határain is. Nem kisebb személyiség, mint Deák Ferenc ültetett a vértanúk emlékére egy-egy kocsányos tölgyet a 1860-as években. Miért pont itt? Itt lakott akkor hazánk miniszterelnöke, Széll Kálmán, s nála gyakran vendégeskedett a Haza Bölcse.


Deák szándékát követve, az emlékőrzés és a tiszteletadás jegyében döntött úgy a helyi önkormányzat, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával 2011-ben megújítja, padokkal, sétányokkal, újabb fákkal és cserjékkel gazdagítja az emlékparkot.

Az itt álló 13 tölgy erős gyökérzete jelképezi az aradi hősök ellenállását. Erősen állnak a földben, mélyre nyúlnak a hagyományok felé, de egyszerre az ég felé is törnek széles lombjaikkal.


Végezetül V. Németh Zsolt úgy köszönt el, hogy a gyász is valami újnak a kezdetét hozza el. Emlékezzünk tehát hálás szívvel, ezen gyönyörű, gazdag tölgyfák szellemén keresztül is a bátor aradi tisztekre, áldozatukra, melyet a hazáért, a jövőért, így értünk is meghoztak!

Forrás: FM

Fotó: FM