PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Szentpéterfa, Értékek Háza avatóünnepség 2017.10.01 11:00

  nyomtatási kép

Értékek Háza avatóünnepség

Szentpéterfa

2017.09.30

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Szentpéterfa, a Szentpéterfa Községi Önkormányzat, a Szentpéterfai Római Katolikus Plébánia, a Szentpéterfai Települési Értéktár Bizottság, valamint a Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület New York 2017. október 1-én (vasárnap) tartotta a szentpéterfai MÚLT - JELEN - JÖVŐ című rendezvényét. Szentmisét tartottak a szentpéterfai kápolnában, majd sor került az ÉRTÉKEK HÁZA felavatására is.


Ünnepi beszédet mondott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Kurcz Ferenc a Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület New York elnöke, és Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester.


Az ebéd elköltése után, kultúrműsor következett a rendezvénysátorban, ahol közreműködtek a helyi óvodások és iskolások, és a hajdani és mai énekesek, táncosok, zenészek.


Az érdeklődők megtekinthették az ÉRTÉKEK HÁZÁT, ezután pedig A Stari Pinka Band műsora következett. A programsorozatot öröméneklés, és örömtűz gyújtása zárta a kultúrház udvarán.


V. Németh Zsolt államtitkár ünnepi beszédében elmondta, hogy az 1956-ban Magyarországról elszakadt szentpéterfaiak adományából (Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület, New York) a települési önkormányzat, a helyi értéktár bizottság, a plébánia és a nemzetiségi önkormányzat összefogásának köszönhetően ma végre átadjuk ezt a kiállítóhelyet, amit a köznyelv csak tájházként emlegetett. Községünk történelme fog itt megelevenedni! Egy otthonos helyen adhatjuk egymásnak a kilincset!


Végezetül az államtitkár hozzátette: A szentpéterfai horvátok első említése 1546-ból való. Eddigi információink szerint Horvátországból menekülve a törökök elől, az Erdődy család tulajdonában lévő Moszlavinából települtek át a család másik birtokára, a monyorókeréki (Eberau) uradalomba, amelyhez Szentpéterfa is tartozott, ahol a lakosság többségét (körülbelül 75 százalékát) adja a mai napig. A nemzetiségi lét megélése nap mint nap háborítatlanul folyik és reméljük még hosszú-hosszú évtizedekig tart.

Forrás: FM