PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Gyula, XIX. Hulladékhasznosítási Konferencia 2017.09.28 10:15

  nyomtatási kép

A hulladékhasznosítás jövőjéről szól a gyulai konferencia

A hulladékhasznosításról rendeznek konferenciát Gyulán. A csütörtökön és pénteken tartott eseményt a Gépipart Támogató Egyesület szervezte meg idén tizenkilencedik alkalommal.


Róta Ernő, az egyesület titkára elmondta, három részre tagozódik a program.

Elsőként az erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás koncepcióját meghirdető körforgásos gazdaság kerül a középpontba. A föld erőforrásai ugyanis kimerülőben vannak, ezért fontos, hogy az emberiség időben, azaz mindenki a maga területén tegyen meg mindent a pazarlás elkerülésére, csökkentésére. Erről szólt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkárának előadása is - részletezte Róta Ernő.


Az elmúlt években nagy léptékű átszervezések, átrendezések történtek a hulladékos szakmában, melyeket a szakemberek nem mindig értenek, vagy nem értenek vele egyet. Ez volt a következő blokk a programban. Ennél a témánál Szabó Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát kértük fel, hogy segítsen megérteni az intézkedéseket. Az államtitkárt az országos régiós felosztásról is megkérdezzük.

Az utolsó rész előadásaiban a szakma prominens képviselői az egyes hulladékfajtákról beszéltek. Arról, hogy ki hogyan tudott - és egyáltalán lehetett-e - a változásokhoz alkalmazkodni - mondta el  Róta Ernő, a Gépipart Támogató Egyesület titkára.

A körforgásos gazdaság felé


A környezettudatosságot növelni kell, a fogyasztókkal pedig el kell fogadtatni, hogy fontos újrahasznosított termékeket vásárolni. A jogalkotó dolga pedig az, hogy a harmadik országból érkező termékeknél a versenyhelyzetet megfelelőként kezelje. Például egy újrahasznosított magasabb értékű terméknek ne legyen versenyhátránya egy harmadik országból érkezővel szemben, amely például nem vállal annyi garanciát, vagy éppen nem hasznosítható újra - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Forrás: beol.hu