PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Őriszentpéter, XIV. Őrségi Tökfesztivál 2017.09.23. 11:00

  nyomtatási kép

A tökről szólt a hétvége az Őrségben

Tök díszként, faragva, sütve, főve, kerámiából és textilből - volt minden formában a zöldségből a XIV. Őrségi Tökfesztiválon. Az időjárás kegyes volt a látogatókhoz: szinte nyári napsütésben élvezhették a mozgalmas vásári forgatagot és a kulturális programokat az Őrség őszköszöntőjén.


A töknek itt van a hazája, ezt fedezték fel már több mint egy évtizeddel ezelőtt az Őrségi Nemzeti Park és a Régiófókusz munkatársai, amikor elindították a programot - mondta fesztiválköszöntőjében V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Emlékeztetett, hogy a tökfesztivál ma már a megyei értéktár része. A vásári forgatag kézműves kínálatáról is beszélt: a kézműves munkák között FolkTrend remekeket is látott. A FolkTrend lényege, hogy a hagyomány régi, a viselet új - márpedig éppen így lehet élő a hagyomány, különben minden érték csak néprajzi relikvia - fogalmazta meg a köszöntőben. 

Miért jó az Őrségben élni? - tette fel a kérdést az államtitkár. Azt válaszolta, ha van munka, ideális élettér, márpedig munkát a turizmus, a vendéglátás is adhat, ehhez pedig éppen ilyen profi rendezvényekre van szükség.


Négy település három napja már az Őrségi Tökfesztivál - mondta a résztvevőket köszöntve Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. A város mellett Nagyrákos, Szalafő és Magyarszombatfa is helyszíne volt a hétvégén a "tökös" rendezvényeknek. Őr Zoltán azt mondta: sokat köszönhetnek a fesztiválnak a szervezők, hiszen ez a program mutatta meg, hogy egy profiltiszta rendezvény is lehet sikeres, ennek hatására alakították át az Őrségi Vásárt is. Az őriszentpéteri nagyrendezvénnyel kapcsolatban bejelentette: a hungarikum pályázatuk sikeres volt, az idei vásárra 2 millió forintot nyertek. Szólt az időjárásról is: 170 mm csapadékot kapott az Őrség múlt héten, másfél hónapja pedig szélvihar-katasztrófa sújtotta a térséget - ezek ellenére is remek rendezvényhelyszínt alakítottak ki a szervezők.


A természetvédelmi munka átalakulása van a háttérben: ezért lehet, hogy már nem (csak) hatósági munkát végez a nemzeti park igazgatósága, hanem ilyen rendezvények mögé is beállhat, mondta el dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A fesztiválnyitó köszöntőket ökumenikus terményáldás követte az őriszentpéteri színpadon, aztán kulturális programok sorát élvezhették a látogatók. 


A vasárnap ugyanilyen mozgalmasra sikerült - számolt be a magyarszombatfai fesztiválhelyszínről Albert Attila polgármester. Kabátban, gumicsizmában érkeztek sokan a fesztiválra, de nem volt szükség az őszi viseletre, mert az égiek, a szerencse a fesztivál mellé állt: napsütéssel, nyarat idéző meleggel.

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM