PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 25. péntek
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Egyházasrádóc, TeSzedd Akció! 2017.09.15 8:30

2017. szeptember 18. 09:00:27  nyomtatási kép

Szemetet szedett szinte az egész megye

Nagytakarítási hétvége volt az országban: Vas megyében 45 település hetven helyszíne csatlakozott a TeSzedd! szemétszedési akcióhoz.

Egyházasrádóc


Először csatlakoztak a TeSzedd! akcióhoz, de nem először szedtek szemetet az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai. Négy különböző útvonalon indultak az iskola épületétől, segítségükre volt V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, az országos akciót szervező Földművelésügyi Minisztérium államtitkára is. Elmondta, hogy idén 1732 találkozási pontot regisztráltak az országban, Vas megyében 45 település hetven helyszínnel csatlakozott a szemétszedési kampányhoz, amelynek nyomán idén nem tavasszal, hanem ősszel tisztulnak a közterek, csatlakozva a takarítási világnaphoz. A szemétszedés apropóján az újrahasznosítás fontosságát is hangsúlyozta az államtitkár.


Az egyházasrádóci iskolások párokba rendeződve indultak útnak: egyikük tartotta a zsákot, a másik pakolta a szemetet.

Ha nem is a TeSzedd! keretében, de rendszeresen tartanak takarítási akciókat a faluban - mondta el Szvoboda Tamás, Egyházasrádóc polgármestere, és külön megköszönte az aktív részvételt az országgyűlési képviselőnek. Süle Erika, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója elmondta: hivatalosan tanítás nélküli munkanapot hirdettek a TeSzedd! akcióra, de inkább tanóra nélküli munkanapnak kellene nevezni, hiszen nagyon sokat tanulnak a diákok a környezetvédelemről és a tenni akarásról.

Szombathely

A megyeszékhelyen 15 gyűjtőpontot regisztráltak az akció honlapján,  az önkormányzati képviselők is kesztyűt húztak és dr. Puskás Tivadar polgármesterrel az Éhen Gyula teret tisztították meg. A szükséges eszközöket a Szompark biztosította. - Az elsődleges célunk, hogy mindenkit arra ösztönözzünk, ne szórják el a hulladékokat, mert ugyan mindig lesz valaki, aki összeszedi utánuk, de ez rossz szokás - mondta Lendvai Ferenc.

Néhány műanyag palackot és szeszesüveget leszámítva jobbára cigarettacsikkek kerültek a zsákokba. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. is csatlakozott az akcióhoz. A megye állami erdeiben több mint száz munkatársuk szedte össze a hulladékot, egy nap alatt csaknem két tonnányit. Az erdőgazdaság idén a gencsapáti-perenyei polgárőrséggel együtt a legkisebbeket is bevonta a környezeti nevelésbe, különleges akcióval. Az óvodások a falu központjában kizárólag a számukra elrejtett szemetet gyűjtötték össze egy interaktív foglalkozáson.


Körmend hetedszer csatlakoztak az akcióhoz a Rába-parti városban, de nem hagyott alább a kezdeti lelkesedés: idén is több száz önkéntes szedte a szemetet a Várkertben és a belvárosban. A helyi önkormányzat évente többször is tart ehhez hasonló önkéntes szemétszedési akciót - emlékeztetett Bebes István polgármester.

Forrás: vaol.hu

Fotó: vaol.hu