PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

TeSzedd szemétszedési akció! 2017

  nyomtatási kép

Hétvégén országszerte zajlott a TeSzedd!

2017. szeptember 16. 

A TeSzedd! - önkéntesen a tiszta Magyarországért három napos szemétszedési akció országszerte mintegy 1732 helyen zajlott. Az esemény nyitónapján Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár Tiszaszőlősön, V. Németh Zsolt (FM), környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Egyházasrádócon, Búsi Lajos (FM), zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes-államtitkár Fegyverneken vett részt a TeSzedd! akció programján.

Nagy István elmondta, hogy a mostani akcióban 1732 regisztrált helyen takarítják a szemetet. Emlékeztetett arra, hogy a mozgalom 6 évvel ezelőtti indításakor mindössze 30 ezren vettek részt, ma pedig gyakorlatilag az ország minden második települése bekapcsolódik az akcióba, ami elsősorban a szemléletformálást szolgálja, ám a környezeti haszna is jelentős.


Hozzátette, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében az országosan regisztrált találkozási pontok közül 74 helyszínen, 35 településen, 6102 előzetesen regisztrált részvevővel szedik a szemetet.


V. Németh Zsolt kiemelte, hogy Vas megyében 70 helyszínen 5484 előzetesen regisztrált önkéntessel zajlik az akció, de a tapasztalatok szerint a valódi létszám ezt jóval meghaladja. Úgy vélte, az akció lehetőséget nyújt arra, hogy végiggondoljuk, mi mindent tehetünk azért, hogy tisztább és egészségesebb környezetben éljünk. A Teszedd! akció is bebizonyítja, hogy a legjobb szemét az, ami nem keletkezik. Könnyen belátható tehát, hogy lehetne agyoncsomagolt termékek beszerzése nélkül is élni. Az államtitkár kiemelte: az akció mindenkori legnagyobb haszna pedig, hogy aki ebben akár egyszer is részt vesz, az biztosan nem fogja eldobni a szemetet és másnak is megfogja a kezét, hogy ne tegye azt.


Búsi Lajos emlékeztetett arra, hogy a TeSzedd! keretében az illegálisan eldobott háztartási hulladékot gyűjtjük, ami egy zsákba belefér. Az akció során veszélyes hulladékot, építési-bontási hulladékot a résztvevők nem szednek. Mára a TeSzedd! szinte családi programmá vált, mert sok gyerek elkíséri szüleit erre az önkéntes eseményre, így már ők is különbséget tudnak tenni a rend, a tisztaság és szemetelés között. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a szemléletformálás a családban kezdődik és ezt a szemléletet adjuk tovább gyerekeinknek, unokáinknak, remélhetőleg a tiszta környezetünkkel együtt. Ebben mindnyájunknak teendője van, ezért is szerveztük meg már 7. alkalommal a TeSzedd! akciót, amelynek keretében a hétvégén együtt tisztítjuk meg az országot a felelőtlenül eldobott szeméttől, csatlakozva ezzel az őszi Takarítási Világnaphoz!

Forrás: FM Sajtóiroda