PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Hegyhátszentjakab, Fogathajtó Verseny 2017.09.10 13:00

  nyomtatási kép

Geröly Tibor lett Vas megye fogathajtó- bajnoka

2017. szeptember 11.

HEGYHÁTSZENTJAKAB

Geröly Tibor nyerte Vas megye 2017. évi kettesfogathajtó-bajnokságát Varga Szilárd és Komálovics Ottó előtt.

Hosszú, hétfordulós versenysorozatnak értek a végére a Vas megyei C kategóriás (amatőr) fogathajtók. Júniusban kezdődött az országos bajnokságra is kvalifikáló versenysorozat. Hegyhátszentjakab a 2. fordulónak és a vasárnapi döntőnek adott otthont. Érkeztek Zalából és Győr-Moson-Sopron megyéből is résztvevők, a 17 fogatból nyolc volt a vasi. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg a megyebajnoki címről is döntő versenyt, amelyet jó időben, a szezon vége ellenére szép számú néző előtt rendeztek meg.


Az államtitkár emlékeztetett azokra az időkre, amikor még mindent ló húzott: omnibuszt, delizsánszot, vasúti kocsit, mezőgazdasági gépeket, csézát, bricskát, kólyát, konflist.

Majd hozzátette, hogy kocsit a világon először, a 14-15. század környékén Magyarországon készítettek! A Bécs-Budapest útvonalon fekvő, Komárom-megyei Kocs nevű kis faluban történt ez, ahonnan elterjedve, idegen nyelvekben is megtartotta eredetére utaló elnevezését. Ez a könnyű, gyors magyar kocsi forradalmasította Európa közlekedését.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a fogatolási szerszámok használatának, valamint a fogatolási és hajtásmódok kialakulásának fejlődésére szintén nagy hatással voltak a jellegzetes magyar találmányok és módszerek. Látni tehát, hogy a ló húzta fogat régóta velünk él: az erő, a gyorsaság és az ügyesség terén való játékos vetélkedés történeti és kulturális hagyományaink része.


Állat és ember együttműködése mutatkozik meg a fogathajtásban, egy sosem-volt harmónia utáni vágy képződik meg a ló-húzta sebes fogat alakjában.

Szervezett sportként alig egy évszázada léteznek a fogathajtó versenyek. Hivatalos sportággá csupán 1970-ben vált a fogathajtás, míg az első hivatalos Európa Bajnokságot 1971-ben rendezték Budapesten. Végezetül az államtitkár összegezte: lovas nemzetként talán nem meglepő, hogy a fogathajtó sport a Magyar Lovas Szövetség legeredményesebb szakága, és fogathajtóinkat jelenleg a világ élvonalában jegyzik.


A vasiak közül tehát Geröly fogata bizonyult a legjobbnak, és Komálovics Ottó is be tudta előzni Varga Szilárdot, aki így lecsúszott az első helyről, mert a végelszámolásnál pontegyenlőség (42-42) alakult ki az első helyre hajtó két rivális között. A versenykiírás szerint ilyenkor a döntőbeli jobb helyezés számít. A lehető legkiélezettebb verseny után tehát Geröly Tibor vehette a bajnoknak járó aranyérmet és serleget a Vas Megyei Lovas Szövetség elnökétől, dr. Takács Esztertől.

Forrás: vaol.hu, és FM

Fotó: vaol.hu, Szendi Péter, és FM