PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 27. vasárnap
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Apátistvánfalva, IV. Gombafesztivál, főzőverseny díjátadó 2017.09.02 16:45

2017. szeptember 05. 08:00:04  nyomtatási kép

Megünnepelték az őrségi gombát - Hárman csapat versengett  Apátistvánfalván

2017. szeptember 03

APÁTISTVÁNFALVA - Negyedszer szólt minden az őrségi gombáról, meg persze a szórakoztatásról is az Apát Hotelnél.

Három csapat is vállalkozott a főzésre, részben helyben szedett gombaalapanyagból dolgoztak - végül mind nyertek. A szalvétagombócos technikáért a felsőszölnökiek kaptak elismerést.

A pörkölt kategóriában az alsószölnökiek nyertek. - Vargánya, rókagomba és csiperke is került a pörköltbe a marhalábszár, a hagyma és a fűszerek mellé - árulta el Jakab András.


V. Németh Zsolt államtitkár zsűrizett az alsószölnökiek pörköltjénél is, a készítők közül Borbély Tiborral, Monek Zsolt polgármesterrel, valamint Oroszlán Zoltán főszervezővel.


A tálalásért és a bárányfasírtért az Ernőék fantázianevű csapatot ismerték el. Hivatalosan szombathelyi a főzőcsapat, hiszen az egyik séf, Kálmán Ernő és felesége szombathelyi, míg a csapat másik házaspárja a fővárosból érkezett. Seres Ernő elmondta: néhány hete jártak először az Őrségben, de annyira megtetszett nekik, hogy azonnal vissza akartak térni. A legközelebbi program a negyedik Gombafesztivál volt - ezért ide jöttek. Alaposan felkészültek: Magyarszombatfán csapatnévvel ellátott tányért készíttettek maguknak. 


Nemcsak Ernőék készültek a fesztiválra: csaknem ötvenen vettek részt a programot indító gombaszedő túrán. Jöttek a Balaton mellől, Veszprémből és Celldömölkről is. 


Egy hete kapott egy kis esőt az Őrség - ez segített a gombára vadászóknak, ezen kívül azonban csapnivaló volt az idei őrségi gombaszezon. Viszont a gombák, ha nem is az erdőben szedhető formában, de nélkülözhetetlen részei a gasztronómiának - hívta fel a fesztiválozók figyelmét V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. 


Sorolta: kell gomba a kenyérhez, sajthoz, borhoz, sörhöz, meg persze a pálinkához is. Azt is kiemelte, hogy alázat kell a gombaszedéshez: lóról nem lehet szedni, le kell hozzá hajolni.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: FM