PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Szajk, I. Megyenap 2017.08.20. 12:30

  nyomtatási kép

Az összetartozás ünnepe - Főzőversennyel, koncertekkel, tűzijátékkal debütált a megyenap

2017. augusztus 20.

Először rendeztek augusztus 20-i ünnepkörhöz kötődően megyenapot a Szajki-tavaknál. Az esemény Hosszúpereszteg társszervezésében valósult meg.

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék elérni, hogy a Vas megyei értékeket jobban megismerje a közönség. A programkínálat, a közös ünneplés pedig magát a Vas megyeiséget, a helyi kötődést hivatott erősíteni. Az, hogy honnan jöttünk, milyen hagyományokkal indulunk, meghatározza későbbi lépteinket és a nyomokat, amelyeket magunk mögött hagyunk. Szent István király szavai nem is lehetnének érvényesebbek: Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Az ünnepség Hosszúpereszteg utcáin kezdődött, a Szent Korona másolatával a Batthyány Lovas Bandérium kíséretével két lovas hintó hajtott végig díszmenetben a Szajki-tavakig.

 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a különdíjas pecöliek bográcsánál tart kóstolót. A zsűri a pecöliek négyféle házi rétesét és tarisznyás levesét is díjazta.


Az ünnepi szertartást Bodorkós Imre plébános celebrálta. Tolmácsolva dr. Székely János megyés püspök szavait megemlékezésre hívta össze a híveket. Az evangélium után arról beszélt, hogy érdemes odafigyelni az első apostoli király szavaira, mert különleges megszólító erővel bírnak. Nem pillanatnyi igazságok, hanem több mint ezer éve tartják hitelességüket. Ezért Bodorkós Imre szentbeszédében külön kiemelte, hogy ne csak az ajkunkkal tisztelegjünk Szent István emléke előtt, hanem életmódunkkal is gyakoroljuk a jót. Főleg az egymásra fordított személyes időt becsüljük meg. A szentmise után a hosszúperesztegi gyerekek adtak műsort, majd megszentelték a kenyereket.


Ünnepi beszédében Farkas Margit polgármester köszöntötte a vendégeket. Elmondta: nagyon örül, hogy a megye elöljárói ezt a területet választották az első ilyen rendezvény helyszínének.


Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke megköszönte a megyei önkormányzat munkáját, valamint méltatta a Magyarok Kenyere mozgalom vasi eredményeit. Idén 13 800 kilogramm búza gyűlt össze. A legtöbbet Szakony és Szentgotthárd önkormányzata adományozta.


V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője - Liviu Rebreanu román regényíró szavait idézve - kiemelte, hogy csak a szervezett közösség válik alkotó erővé, mert a közösségben minden törekvés megtalálja a maga helyét. Ezt a gondolatot kapcsolta egybe azzal, hogy akár a cseppben a tenger, a vasi összetartozás napja az egész nemzet egységét foglalja magában.

Forrás: vaol.hu, Pintér Viktória

Fotó: vaol.hu