PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Szaporca, Magyar terelőkutyák versenye 2017.08.12

  nyomtatási kép

Magyar pásztorkutyáknak rendeztek versenyt Szaporcán

2017. augusztus 12.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezésében augusztus 12-én a Harkány közelében található Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban rendezték meg a Magyar Pásztorkutyák Terelőversenyét.


Hosszú évszázadokon át a legeltető állattartás képezte az ország mezőgazdaságának gerincét. A külföldre hajtott, itt felhizlalt jószágok sokasága miatt Európa éléskamrájának is nevezték hazánkat.

A programnak helyszínt adó Ormánság is kiemelt szerepet játszott a lábas jószágok felnevelésében, amit a még máig is fellelhető pásztorhagyományok és eszközök jeleznek. Az egész napos rendezvény keretében a magyar pásztorkutyák őshonos juhaink hajtásában, terelésében versengtek.

A verseny mellett volt kuvasz tenyészszemle, pásztorkutyák munkabemutatója, terelési képességvizsga. A kisebbeknek íjászattal, kisállat simogatóval, kutya-karikatúra készítéssel, természetismereti foglalkozásokkal készültek.


Az eseményen V. Németh Zsolt államtitkár köszöntő beszédében elmondta: A kutyát évezredek óta használjuk arra, hogy a haszonállatainkat terelje és védje, így jöttek létre a legkiválóbb pásztorkutyák vagy juhászkutyák. Ezek a fajták külsőre nagyon különböznek, de jellemükben nagyfokú hasonlóságokat mutatnak. A fiatal juhászkutyák szinte már pásztortudással születnek, a kiképzésük során legtöbbször csak a természetes ösztöneiket kell továbbfejleszteni, illetve néhány alapvető engedelmességi parancsot kell megtanulniuk.

Ezért ma a pásztorkutyák lábasjószágok terelésében betöltött, kulcsfontosságú szerepének hagyományjellegét igyekszünk hangsúlyozni. Ennek fenntartása ugyanis segíti a magyar állattartási tradíciók és pásztorhagyományok vitalitásának megőrzését is.


A tavalyi évben a magyar kutyafajták fenntartásának és védelmének elősegítése érdekében az állami génbank programjába is bevontuk a nemzeti kutyafajtákat. Kiemelt programként kezeltük a kilenc magyar kutyafajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítását. A genetikai minták gyűjtése, a populációs elemzések és kutatások mellett az örökítő anyagok biztonságos megőrzése is az állami génbankban történik terveink szerint.

Az államtitkár sorait így zárta: A jó pásztor őrzi a nyájat, s ha kell, elűzi a farkast. Ha kell, feláldozza magát. Egyedül semmik vagyunk: üres, céltalan, botladozó önzőségek. A pásztor és kutyája egysége jelképezi a közösségért való fáradhatatlan munkát.

Forrás: FM