PROGRAMNAPTÁR
2020. október 29. csütörtök
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Őrimagyarósd, Falunap 2017.08.05. 11:00

2017. augusztus 07. 10:00:39  nyomtatási kép

Őrimagyarósdi FALUnap

2017.08.05     

Őrimagyarósd polgármestere, 2017. augusztus 5-re Falunapra invitálta V. Németh Zsolt államtitkárt, országgyűlési képviselőt, aki beszédében köszöntötte a résztvevőket. A Falunapot megnyitotta Biczó István polgármester, Ünnepi Istentiszteletet, Igét hirdetett Pethő Attila lelkész.


Az államtitkár így szólt a közönséghez: az itteniek bizony számos tisztes dologban fáradoznak, fáradoztak az elmúlt esztendő alatt, és ez nem marad észrevétlenül, sem az égi, sem a földi közösség számára. Bizonyítja ezt ráadásul az is, hogy a mai ünnep hagyományosan az aratás időszakában, tehát úgy is mondhatjuk: az eredmények learatásának idején történik.

Emiatt örvendezünk ma együtt, emiatt adunk hálát a munkás hétköznapokért, a magvetés, a fáradozás idejének erőfeszítéseiért, amelyeknek gyümölcseire ma közösségileg is emlékezünk. Együtt vesszük számba a falu eredményeit. És jól tudjuk a fontos igazságot: a közösség megsokszorozza az örömet, felezi a bánatot.

Őrimagyarósd kiválóan példázza azt számomra, hogy a magyar vidék, s annak alapegysége, a falu nem csupán gazdasági érdekeket kiszolgáló térforma, hanem nagy tradícióval rendelkező társadalmi, kulturális és természeti értékek összessége. Ezek az értékek a hagyomány és a folyamatos megújulás keresztmetszetében léteznek: és mutatják, hogy a természet és az emberi társadalom képes lehet harmóniában együtt élni. Szabadon és öntudattal.

Őszintén remélem, hogy ennek szellemében a mai örömünnep előrevetíti az erő és bátorságútját, a hitet abban, hogy egy kis közösség is sokat tud tenni az ország jobbítása érdekében. Ebben egyenként és egyénenként is nagy a felelősségünk. S bőven elegendő, ha azt megtesszük a közösségért, amire éppen tehetségünk, korunk, erőnk szerint képesek vagyunk: derűvel, bátor szívvel, a nagyobb jót tartva szem előtt.


Az államtitkár végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy ne feledjük: ez a falu, ez a közösség is aktívan közreműködhet abban, hogy a magyar vidék értékeit felismerjük. És ami még fontosabb: hogy jól bánjunk ezekkel az értékekkel, a jó cél szolgálatába állítsuk azokat. Hogy a vidék megerősödve, a falusi közösségek erejére is támaszkodva, megújíthassa saját magát, sőt, a teljes magyar társadalmat is. Mert fel kell ismerni: ez az ország erkölcsi kötelessége és stratégiai érdeke egyaránt.

Forrás: FM

Fotó: FM