PROGRAMNAPTÁR
2020. október 29. csütörtök
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Heves, XXI. Országos Szőttespályázat megnyitása 2017.08.04 11:00

2017. augusztus 07. 08:00:22  nyomtatási kép

A XXI. Országos Szőttespályázat legkiválóbb alkotásaiból nyílt kiállítás Hevesen

2017.08.04

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által meghirdetett XXI. Országos Szőttespályázat anyagából nyílt kiállítás augusztus 4-én, mely szeptember végéig a hevesi Művelődési Központ előterében tekinthető meg. Sveiczer Sándor polgármester köszöntője után, a legkiválóbb alkotásokat bemutató tárlatot V. Németh Zsolt, a Földművelődésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára nyitotta meg. A rendezvényt Kő Pál szobrászművész is megtisztelte jelenlétével.


Hevesi alkotók sikerét is hozta az a sokéves tradícióval rendelkező pályázat, amire olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal lehetett jelentkezni, melyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

Jelen program egy olyan hagyomány folytatása, mely az 1953-ban alakult Népi Iparművészeti Tanácshoz köthető. A népi ipaművészet öt legnagyobb ágazatában évtizedeken át rendszeresen kiírt pályázatok az adott műfajok legrangosabb, országos szintű rendezvényei voltak, melyek a Hagyományok Háza szervezeti keretei között - több szakágban - napjainkban is tovább élnek, és háromévente kerülnek megrendezésre.


A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára elmondta: az utóbbi évek során egyik legsikeresebb rendezvényük a folkTREND volt. Egy innovatív eseménysorozatról van itt szó, amely tematikusan, a hagyományok újragondolását terjeszti ki az iparművészet, textilművészet, a népművészet területére. Egy pályázat és divatbemutató segítségével újragombolták a népi hagyomány motívumait, öltözékeit, textiljeit, kiegészítőit.


A FolkTrend sikerén felbuzdulva, 2017-ben is tovább kívánják erősíteni a hagyomány és divat kapcsolatát: az idei Hungarikum pályázatnak ugyanis kiemelt területe a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése és népszerűsítése, illetve alkalmazásuk a mai öltözködéskultúrában. Hogy a tradíció elemei ünnepeink és hétköznapjaink részévé váljanak.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei Hungarikum pályázaton 4 kiemelt területen összesen 223 millió forint támogatási összegre pályázhatnak azok az érdeklődők, akik számára elengedhetetlen a magyar értékek felismerése, megóvása és népszerűsítése.


A folkTREND díjat Horák Enikő kapta.

Forrás: hevesihirportal.hu, Jakab Tibor és FM

Fotó: FM