PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Kemestaródfa, Harangtorony és fűszerkert szentelése 2017.07.29 14:00

  nyomtatási kép

Parkot, harangtornyot avattak - Köszöntötték a legfiatalabb kemestaródfai lakosokat az ünnepségen

2017. július 31.

KEMESTARÓDFA Többszörösen is volt alaklom az ünneplésre a hétvégén a faluban: megújult a több mint százéves harangláb, és elkészült a fűszernövénykert.

A 19. századból való a harangtorony, a fűszerkert pedig 21. századi, de mindkettő a közösség összetartozásának jelképe - fogalmazta meg a szombaton tartott dupla avatón V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

A harangtorony közösségi felújítása kapcsán a harang különlegességéről beszélt: több ezer éves múltra visszatekintő hangszer, amely nem megy ki a divatból. Sőt, a funkciója sem változott:


Jelzést, ritmust ad, akár napszakonként. Összeköt két világot, a földet és az eget - fogalmazott a képviselő. A harang misére, istentiszteletre hív, esküvőről, keresztelőről, temetésről ad hírt. És van világi funkciója: például Valentino Rossi olasz motorversenyző szülőfalujában mindig megkondítják a harangot, ha nyer a fiatalember. Vagy a szlovéniai Zsitkóc településen, ahol templom nincs, csak harangláb, még éjfélben is megkondítják a harangot: azért, hogy a borosgazdák átforduljanak a másik oldalukra, a noha bor ki ne marja az oldalukat - idézte köszöntőjében V. Németh Zsolt.

Takó Gábor, Kemestaródfa polgármestere hangsúlyozta: a felújított harangtornynak a kemesmáli falurészben örülhetnek a helyiek. A harangláb tavaly tavaszig magántulajdonban volt: Farkas Margit néninek és Fülöp Józsefnének köszönte meg a polgármester, hogy az önkormányzat területére és tulajdonába kerülhetett az építmény. A község önkormányzata saját forrásból újíttatta fel a harangtornyot: 1,4 millió forintot költöttek rá - fejtette ki a polgármester.


Kemestaródfa másik éke lett a harangtoronytól nem messze kialakított park. Két éve kapta az akkor fenyves területet az önkormányzat. A fenyők elszáradtak - ekkor gondolkodtak, mi legyen a helyén. A kemestaródfaiak parkot szerettek volna, de párhuzamosan felmerült egy fűszerkert ötlete is. Öszvér megoldás született: kellemes parkot alakítottak ki, a ládákban viszont nemcsak virágok vannak, hanem fűszernövényeknek is lett helye. A parkolóval együtt 1 millió forintot költöttek rá - ismertette a falu első embere. A kert méltatásában Voltaire-t idézte V. Németh Zsolt. A Candide-ban írta a francia író, hogy műveljük meg kertjeinket. És ez az egész világunkra vonatkozik - mondta az országgyűlési képviselő. Emlékeztetett a fűszerek jelentőségére: azok értékükben a történelem során néha vetekedtek az aranyéval. A harangtorony és a kert avatója alkalmából további gyarapodást, fejlődést kívánt Kemestaródfának és azt ígérte, ehhez minden segítséget megad a településnek. A gyarapodás nemcsak a közterek gazdagításán látszik a faluban: öt kisbaba született a községben az elmúlt időszakban. 


A babákat és szüleiket 50 ezer forintos támogatással és oklevéllel köszöntötték, és természetesen a tündérkertbe kikerült a kicsik neve. Az avatók katolikus szertartással zárultak: Orsós Zoltán plébános kért áldást a harangtoronyra és a kertre is.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: FM