PROGRAMNAPTÁR
2024. február 27. kedd
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29FACEBOOK

Zalaszentmárton, Zártkerti revitalizációs program eredményeinek bemutatása 2017.07.28 10:00

  nyomtatási kép

A falvak fejlesztését segítik a megújuló szőlőhegyek

2017. július 28.

ZALASZENTMÁRTON, EGERARACSA Gyümölcsösöket, fóliasátrakat génmegőrző ültetvényeket és tyúktelepet is létrehoztak a két faluban a zártkerti revitalizációs program támogatásával.


Az országban Zalában található a legtöbb zártkert: 27 ezer hektárnyi terület 160 ezer parcellán (a köznyelvben szőlőhegyként emlegetjük ezeket) - hangzott el a találkozón, melyet az e területek újrahasznosítását szolgáló zalaszentmártoni és egeraracsai program zárásaként tartottak. V. Németh Zsolt, a Fölművelésügyi Minisztérium államtitkára elmondta: hazánkban 200 ezer hektár zártkerti besorolású ingatlan van több mint 1 millió 150 ezer helyrajzi számú parcellán, ennek fele gondozatlan. 2015-ben indult az kormányzati program, melyben e területek újraélesztését támogatják.


A zártkertek megőrzendő értékek: szerves részei, markáns elemei a magyar tájnak. Vidékfejlesztési jelentősége is van: mindig is a másodgazdaságot, az öngondoskodást jelentették a falvak számára. Harmadrészt a zártkert mindenütt a génmegőrzés paradicsoma: a biológiai sokszínűség. a tájfajták megőrzése fontos. A természetes élőhelyen való megmaradás is eredmény, szervesen kapcsolódik hozzá a feldolgozás is. Mindezeknek együtt közösségfejlesztő szerepe is van - részletezte az államtitkár.


A revitalizációs programban Zalaszentmártonban három hektár földterületet vásárolt az önkormányzat. Közel ezer darab őshonos gyümölcsfát ültettek, szőlő- és faiskolát, kertészetet hoztak létre, mezőgazdasági gépeket, eszközöket vásároltak, két pályázat 17 millió forintos támogatásával. Dancs Zoltán Szilveszter polgármester elmondta: egy másik pályázat segítségével korábban gyümölcslékészítő kisüzemet létesítettek, a zöldségek, gyümölcsök és leveik értékesítéséből befolyt összeget a falu fejlesztésére fordítják, a termények egy részét pedig a rászorulók kapják.


Egeraracsán közel 10 millió forintos támogatással génmegőrző tyúktelepet hoztak létre. Dancs László polgármestertől megtudtuk: ezer itt keltetett csibét osztottak szét a környező települések lakóinak. Egy másik pályázat támogatásával pincét és zártkertet vásárolt az önkormányzat, kukoricát és búzát is termelnek hajdani szőlőhegyeken.

A két településen e programokban közel ötven közmunkást foglalkoztatnak.

Forrás: zaol.hu, Keszey Ágnes

Fotó: FM