PROGRAMNAPTÁR
2020. október 29. csütörtök
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Barcs, Duna-Dráva Nemzeti Park, alapkőletétel 2017.07.26 11:00

2017. július 27. 12:00:06  nyomtatási kép

Megkezdődik a Duna-Dráva Nemzeti Park állattartó telepeinek megújítása

2017. július 26. 

Megkezdődik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) három állattartó telepének megújítása, a 446 millió forintos fejlesztésbe tartozó barcs-drávaszentesi telepmodernizáció alapkőletételét szerdán tartották a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpontban.


Az eseményen V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta, a projekt a védett fajok élőhelyének megóvását, természetvédelmi kezelését, így az őshonos állatok génmegőrzését is szolgálja. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarország a környezetügyre 3400 milliárd forintot, azon belül közvetlenül természetvédelemre több mint 60 milliárd forintot fordíthat a mostani európai uniós költségvetési ciklusban. Ennek a forrásnak a legnagyobb részét az élőhelyeknek a fajok megtartásához nélkülözhetetlen megújítására szánják, ezt a forrás nagysága tekintetében a természeti kezelés, az őshonos állatok elhelyezésére szolgáló telepek rendbetétele követi - jegyezte meg.

 

Závoczky Szabolcs, a nemzeti park igazgatója elmondta: az igazgatóság által nyert európai uniós pályázati pénzből ez év végéig Drávaszentesen karámrendszer és szociális létesítmény épül, a szintén somogyi Nagybajom-Homokpusztán racka juhok tartására alkalmas állattartó telep létesül, a Tolna megyei Nagydorogon a cikta juhok tartását szolgáló telepüket fejlesztik, és a területek kezeléséhez szükséges mezőgazdasági gépeket vásárolnak. Mindezzel jelentősen javulnak az őshonos állattartás feltételei, újabb területeket tudunk bevonni a legeltetésbe és Nagybajomban nemcsak a nyáron, hanem egész évben biztosíthatjuk juhtartás feltételeit - tette hozzá az igazgató.

 

Szászfalvi László, somogyi kereszténydemokrata országgyűlés képviselő arról szólt, hogy mindenki küldetése a teremtett világ megóvása és az utódoknak való átadása. A nemzeti park beruházása egy összefogás eredménye, amelyben egyszerre van jelen a globális és a lokális gondolkodás, az, hogy mindenki felelősséggel tartozik az egész világ jövőjéért, ugyanakkor a saját környezetének megmaradásáért is - mondta. A politikus kitért arra is, hogy a Dráva és környéke minél hatékonyabb fejlesztéséért felvetődött egy Dráva fejlesztési tanács létrehozása, és az is, hogy a térségnek előnyös lenne, ha kiemelt idegenforgalmi célpontnak minősítenék.


 Forrás: MTI/FM