PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Rátót, XII. Rátót Települések Találkozója 2017.07.01 15:00

  nyomtatási kép

Rátótiak három megyéből - Az idei már a huszonegyedik találkozó volt

2017. július 02.

Kulturális műsoraikkal, élő, életben tartott értékeikkel mutatkoztak be egymásnak a rátótiak: Veszprém és Pest megyéből is, meg persze a házigazda vasiak.

Három üstben készültek finomságok, a sárga és kék lufikkal díszített színpadon pedig kulturális csoportok váltották egymást szombat dél-után. A gyülekezőket frissítő és zene várta az ünnepélyes megnyitóig is. Tartalmas órákat tölthettek együtt a Vas megyei helyszínen: a házigazda rátótiak, vácrátótiak és gyulafirátótiak.


Tíz év után volt ismét a vasi helyszín a házigazda - emlékeztetett köszöntőjében Domiterné Molnár Annamária polgármester. Régi ismerősök, barátok találkozhattak újra - és a találkozás, a személyes kapcsolatok jelentőségét emelte ki V. Németh Zsolt államtitkár is. 


A térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a nyár a fesztiválok ideje. S lehet bármi köré szervezni fesztivált, például étel vagy ital köré, vagy a közös név, mint Rátót köré - a lényeg a találkozás. A mobiltelefonok, okostelefonok világában sok mindent helyettesítenek a készülékek: a kommunikációban is, de a személyes találkozást nem tudják. Márpedig minden emberi találkozás különleges fonalat húz, fon az emberek közé - így van ez a rátótiakkal is. Értékek mentén - így hirdették meg az idei találkozást. És a messziről, meg még messzebbről jött vendégek azért is fontosak, mert segítenek értékelni a helyi kincseket. Rácsodálkoznak arra, ami helyben természetes: parkok, épületek, szokások.


Ahogy a drágakő sincs tisztában önnön értékeivel - fogalmazott az államtitkár. - Olyasmi történik most a helyi értéktárak létrehozásával, mint a rendszerváltáskor történt. Akkor címereket alkottak a településen, de most nem csak egy-két elemet kell kiemelni a helyi értékeik, szimbólumok közül - hangsúlyozta köszöntőjében a politikus. Neki, mint elmondta, a rátóti értékek közül a legérdekesebb a Deák Ferencnek tulajdonított tölgyes: a fák az aradi vértanúkra emlékeztetnek. Kiemelte, hogy az eredeti tölgyekből sarjaztattak új csemetéket - a folyamatosság jegyében. A folyamatosság pedig minden érték mentén fontos: ahogy Málics Ferenc egykori polgármester munkáját is továbbviszi Domiterné Molnár Annamária, legyen szó például a Rátót Települések Találkozójáról. 


A házigazdák nevettettek a színpadon: gyerekek adtak elő eszperente mesét. Aztán a gyulafirátóti, Veszprém megyei vendégek német nemzetiségi tánccal töltötték be a színpadot, és persze nem maradtak ki a vácrátótiak sem a kulturális programsorból.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: vaol.hu, Szendi Péter