PROGRAMNAPTÁR
2024. február 28. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29FACEBOOK

Nagymákfa, Nagymákfáért Egyesület rendezvénye 2017.06.25

  nyomtatási kép

Teret építettek - Közösségi programok helyszínét alakították ki

2017. június 26.

VASVÁR-NAGYMÁKFA 

Önkéntesek kétkezi munkával újították fel az egykori orvosi rendelő és buszmegálló épületét Nagymákfán. Közösségi tér lett - mert van élő, működő közösség a vasvári városrészen.

Éppen 17 évvel ezelőtt élesztették fel a búcsúi szentmise hagyományát a nagymákfaiak, aztán tíz éve kezdtek nyári programokat kapcsolni az eseményhez a falubeliek portáin - idézte fel az épületavatón Lakosi Teréz, a Nagymákfáért Egyesület elnöke. 


Azok a találkozások adtak alapot a közösségépítésre, olyanok a nagymákfaiak, mint egy nagy család - fogalmazott. Az egykor orvosi rendelőként és buszmegállóként is funkcionáló épület felújítása is ékes példája a közösség összefogásának, hiszen kisebb támogatásokkal kiegészítve önkéntes munkával, a saját kezükkel építették át az 1960-ban készült épületet. A gyerekek, fiatalok is aktívan kivették a részüket a munkából: például adogatták a szerszámokat az építőknek. A vasárnap tartott ünnepélyes avatón is fontos szerepe volt a legfiatalabb nagymákfaiaknak: Kiss Lajos és Horváth Árpád vezetésével, kíséretével verseltek, énekeltek. Bővítmény is kapcsolódik az épülethez, egy fedett terasz és egy jelképes kapu: Kovács László és Mikó László fafaragó mesterek munkája. Abban bíznak az egyesületi tagok, hogy igazi közösségi térként funkcionál majd.


Az teremt meg minket, amit adunk - idézte az önzetlenségről, az áldozathozatalról Antoine de Saint-Exupéryt V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő. Köszöntő beszédében a találkozások, a közösségek fontosságáról beszélt. - Ötven év múlva vajon mit írnak fel a néprajzkutatók a 2000 utáni évekből? - vetette fel a kérdést. Azt biztosan feljegyzik, hogy átalakultak a búcsúk, hiszen egy motorizált, az infokommunikáció uralta világban más jelentősége van a találkozásoknak, mint egykor, amikor a búcsúk alkalmával gyűltek össze a családok. Biztosan feljegyzik majd, hogy sorban épültek, készültek a falukemencék: a közösségek terei, mint amilyen a nagymákfai. Mert szükség van a közös, közösségi időtöltésre - ebben pedig példát mutatnak a nagymákfaiak.

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere arról beszélt köszöntőjében, hogy az élet tovább-adásakor nemcsak a gyerekek, unokák születésére kell gondolni, hanem ide tartozik a hagyományok továbbéltetése is. A nagymákfai közösségen nem fog múlni: vigyázzák értékeiket, immár megújított közösségi térben.


Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: FM