PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Őriszentpéter, 37. Őrségi Vásár megnyitása 2017.06.24. 9:00

  nyomtatási kép

Forró és változatos - Érdeklődő tömeg az Őrségi Vásáron

2017. június 24.

Őriszentpéter - Már a vásár első óráiban rengeteg nézelődő sorakozott a kézművesek utcájában és lejjebb, a búcsúi kínálatnál is.


A polgármester szerint kevés az a látogató, aki először vesz részt az Őrségi Vásáron, a térség országgyűlési képviselője a szólás nyomán arról beszélt: itt szabad a vásár, de ez nem csak adás-vétel, hanem találkozások helye és ideje.

VÁSÁRFIA

Bőrös, gyapjús, kalapos - középről, jobb oldalról nézve így kezdődött a kézművesek utcája alsó szakasza. Aztán egy stand, ahol bőr is volt, meg gyapjúból plüss bárány és szalmakalap is - ez utóbbi azonnal jól jött, hasznos vásárfiának bizonyult a tikkasztó hőségben.



VISSZATÉRŐK


Az a fajta kedves vendég a legritkább, akinek ez az első Őrségi Vására, persze ha nem annyira fiatal - mondta vásárnyitó köszöntőjében Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere, hiszen ez már a 37. Őrségi Vásár. Sok a visszatérő: van, akinek a huszadik, vagy tizedik vására az idei. Temérdek emlék gyűlt össze az évek alatt - mondta. Sorolta a kezdetekkor tartott szabadtéri utcabált, futballmeccseket és maradandó élmény volt, amikor a Szent Korona másolatát láthatták a vásárra érkezők a katolikus templomban Ottó atya közbenjárásra. Mára már a közösségi oldalakon is látszik: sokan várják a vásári hétvégét. Arra büszkék a szervezők, hogy a kézművesek többen vannak, mint a kereskedők és arra is, hogy egyre több őrségi település bekapcsolódik programokkal.

SZABAD A VÁSÁR


Ez nem csupán adás-vétel, hanem annál több, a találkozások helye és ideje - fogalmazta meg V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Emlékeztetett, hogy Szent Iván napja, a nyári napforduló idén különleges színt ad a forgatagnak és sorolt több Szent Iván-éji praktikát. A tűzugráson kívül más szerelmi varázslatok is kapcsolódnak a naphoz, mind a tűzbe tett alma fogyasztása vagy a hónaljszőrön átszűrt bor megitatása a férfiakkal - ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy orvosi ügyelet az egész vásár ideje alatt rendelkezésre áll...


A szabad a vásár kifejezést magyarázta a politikus. Régen szabály volt, hogy a vásárok reggelén csak a környékbeliek árusíthattak. Privilégium volt, hogy ha valaki nem fizeti ki az árut, azokat visszatarthatták a vásárban, sőt, falubelijeit is. Aztán feloldották a szabályokat: szabad lett a vásár, ahogy Őriszentpéteren is, immár 37. alkalommal.

A köszöntők után Zalaegerszeg Város Fúvós Zenekara vezette a vásározókat a művelődési házig, ahol két különleges kiállítás nyílt.

NÉZNIVALÓK

Az Őrség történelmi örökségét és természeti kincseit mutatják be fotók, leírások, installációk, enteriőrök a művelődési ház nagytermében. Archív képeken a Savaria Múzeum gyűjteményéből, az elmúlt évek fényképei az Őrségi Nemzeti Park munkatársainak munkája. 


Az Őrségi Baráti Kar dalai indították útjukra a szemlélődőket a nagyteremben - aztán a klubhelyiségben, ahol az őriszentpéteri, a hodosi, valamint a domonkosfai hímző szakkörök közös kiállítása nyílt.

Bajánsenyén már péntek este megnyitott az Egyháztörténeti Kiállítás és látható július 15-ig, meg persze a vásár ideje alatt. A múltba és a közelmúltba vezet az Őrség hitéletén keresztül.

Mindegyik tárlat igazi felfrissülés a vásári forgatag után, közben.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: vaol.hu, Szendi Péter