PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Nagytilaj, Nagytilaj története c. könyv bemutatója 2017.06.17. 17:00

  nyomtatási kép

Ablak a múltra - Könyvet jelentetett meg Nagytilaj

2017. június 17.

Nagytilaj - Falukrónikát adott ki a település. Nagy Gyula munkája a régmúltról beszél, de a jövőnek is üzen. Nem mellesleg a szerző Nagy Gáspár, Kossuth díjas költő nagybátyja volt.

A csaknem száz oldalas kiadványt ötszáz példányban nyomtatták. Borítóját Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész készítette a hétszáz éves helyi tölgyről. A kötet bemutatóját az elszármazottak találkozóján tartották.


Több mint harminc éve, hogy Nagy Gyula bácsi befejezte a falu krónikáját. Többször előkerült, olvasgattuk - mondta köszöntőjében Horváthné Kántor Klára polgármester. - Ez a könyv nemcsak fizikailag fogható kézbe, hanem egyfajta életérzésről tanúskodik. Kötelességünknek éreztük az értékes írás megőrzését és közreadását - tette hozzá.

Annak, hogy a szerzőről legalább annyit beszélünk, mint a műről, oka van. Gyula bácsi sajnos nem lehet már közöttünk, de emléke elevenen él. Karizmatikus személyiség volt - mondta a könyvbemutató ünnepi szónoka V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő. A politikus hozzátette: A 97 éves korában elhunyt szerzőt egész életében a kíváncsiság, a tudásvágy jellemezte és az, hogy a szerzett ismeretet átadhassa másoknak.


Látta a régi Magyarországot, látta az örök falut, ami nekünk képzeletben, legendáriumokban van már csak meg és e könyv lapjain - emelte ki V. Németh Zsolt. - Mind-mind olyan világra ablak, ami elmúlt ugyan, de a szívünkbe él - mondta még.

A szerző a falukrónikájában a 19. századi Nagytilajig tekint vissza. Gazdasági, társadalmi, mezőgazdasági, néprajzi elemek gazdag tárháza szól a múltbéli életről.

Úgy ismerheti meg valaki önmagát, ha képes saját múltját is megismerni. Egy falu története elevenedik meg, egy legenda lapjai ezek. A hétköznapokat ha papírra vetjük, felfényesednek az emlékek. Magához az időhöz beszél az írás - folytatta a kötet értékeinek számba vételét az államtitkár. Sorolta, kinek ajánlható: A nagytilajiaknak, elszármazottaknak, időseknek, fiataloknak, a kisközösségeknek. A könyv ugyanis hat, ugyanúgy mint Nagytilaj, a karakteres falu is hatással van a térségre, a közösségekre.


A politikus két itt született személyiséget említett:

Nem sok mindent vittem Vasvárról budapesti irodámba, de egy parasztembert és asszonyt ábrázoló szobrot, Tőke Imre fafaragó munkáit igen. Az alkotó csiszolás nélkül, egyenes, világos mozdulatokkal dolgozott. Így gondolkodott - adott magyarázatot V. Németh Zsolt arra, miért fontos számára a két szobor. A politikus a másik, Nagytilajhoz ezer szállal kötődő és rá ható személyiségként Nagy Gáspárt említette, akit személyesen ismert és sokat idézett és idéz tőle máig beszédeiben. Az államtitkár végül azt hangsúlyozta: A személyes találkozás, mint amilyen az elszármazottaké a könyvbemutató apropóján, nagyon fontos. Nem helyettesítheti semmilyen modern kori technikai vívmány.


Vékony fonalat húz ember és ember közt. Ebből szoros kötelék, szövet válik, mely összetarthatja Nagytilajt és a hozzá hasonló kis falvakat - zárta beszédét V. Németh Zsolt.

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika

Fotó: FM, vaol.hu