PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Körmend,Vas Megyei értéknap és Májusfa kitáncolás, megyei értékdíj és oklevelek átadása 2017.05.27.14:00

  nyomtatási kép

A Herényiek Háza kapta idén a Vas Megyei Érték Díjat

2017. május 29

KÖRMEND 

A Batthyány Örökségközpont Kastélyszínházában rendezték meg szombaton a Vas megyei értéknapot, amelynek részeként gálaműsorral színesítve adták át a Vas Megyei Érték Díjat.

Idén egyetlen közösséget díjaztak, de emellett számos értékőrző tanúsítványt is kiosztottak. A gálát a körmendi Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes műsora vezette fel. Vas megye gazdag kulturális és történelmi értékekben, amelyeknek megjelenítése fontos - hangsúlyozta Bebes István, Körmend polgármestere.


Egyben köszönetét fejezte ki, hogy a szervezők a településre hozták a díjátadót. Van létjogosultsága a helyi értéktáraknak, ezt bizonyítja, hogy hazánkban már kilencszáz önkormányzat hozta létre azt és kezdték el gyűjteni az értékeiket - ezt már V. Németh Zsolt, környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondta. A nemzet arcának tudatos formálásának eszköze ez.

AZ ELISMERÉSRŐL

A Vas Megyei Érték Díjat azok a vasi értékteremtő közösségek kaphatják meg, amelyek kimagasló hagyo-mányőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő tevékenységükkel példaként szolgálnak. Mindemellett önként még azt is felvállalják, hogy meglévő tudásukat továbbadják a fiataloknak.

 

A DÍJAZOTTRÓL

A Herényiek Háza Szombathely egyik legrégebbi közösségi színtere. Nyolcvanöt éves múltra tekint vissza, működtetője 1996 óta a Herényi Kulturális és Sportegyesület. Kerékpáros központként is működik, de számos egyesületnek és klubnak ad otthont. A közösségi összefogásnak olyan kereteit teremtették meg, amit a tradícióban gyökerező lokálpatriotizmus éltet és kelt újra életre.

A házban 18 évvel ezelőtt nyitották meg a Herény története című állandó helytörténeti kiállítást, amely vonzza a látogatókat. Tevékenységük középpontjában a helyi hagyományok, emlékek megőrzése áll, de nagy szándékkal kap hangsúlyt az ősök által teremtett értékek iránti tisztelet elültetése és annak továbbadása is.

 

Az egyesület idén immár 15. alkalommal rendezte meg a Herényi Virág-utat, amely nemcsak megyei, hanem országos hírnévnek is örvend. 2012-ben pedig elnyerte a nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye címet. Csapatként dolgoznak együtt, a csapat motorja pedig az egyesület elnöke, Szekér Tamás, aki örömmel vette át a rangos elismerést.

Forrás: Markó Petra

Fotó: FM