PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Körmend, XX. Országos Fazekaspályázat nyerteseinek kiállítása 2017.05.26 14:00

  nyomtatási kép

Nem ápolni, hanem megélni kell a hagyományt - Körmenden állították a fazekaspályázatra érkezett műveket

2017. május 27.

KÖRMEND - Újragondolt régi motívumok, mai, modern használati tárgyak kerültek a tárlatra, szerte az országból pályáztak fazekasok. Augusztus végéig lesz látható a XX. Országos Fazekas Pályázat anyaga Körmenden.


Régi edények, használati tárgyak is kerültek a Batthyány kastély felújított egykori istállóépületbe, ahol az országos pályázatra beküldött tárgyakat állították ki. Meghúzódnak a háttérben a régiségek, de összehasonlíthatják a látogatók a hagyományos forma- és mintavilágot a mostani fazekasmunkákkal.


Az igazi népművészek keresik, kutatják, hogyan lehet élővé tenni a rájuk hagyott kultúrát - mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, hungarikumokért is felelős államtitkár. Arról beszélt, hogy a hagyományt nem őrizni és nem ápolni kell, hanem megélni. És ki-emelte a hagyományértést is: az alkotóknak és a befogadóknak is érteni kell a tárgyakat, a motívumokat - a mesterséget. Elmondta még, 25 millió forintos keret nyílik a hungarikumpályázatban az ősi mesterségek, a kihalófélben lévő szakmák képzésére, megjelentetésére.


A támogatás fontosságáról beszélt a tárlatnyitón Csupor István, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója. Szerinte, ha most nem kapnak támogatást a kézműves mesterségek, közte a fazekasok, akkor 15 év múlva nem rendezhetnek ilyen kiállítást. Fontos, hogy a fiatalok jövőképet lássanak a mesterségben. A pályázatra érkezett munkákat értékelve elmondta: már nem látható lokalitás, ami régen jellemezte ezt a mesterséget. Csupor István szerint akkor felel meg a fazekas szakma a mai kor kívánalmainak, ha nem műtárgymásolat szintjén őrzi a tradíciókat, hanem funkcionálisak a tárgyak, igényekre válaszolnak. Mint például a magyarszombatfai elsődíjas, Albert Attila pálinkakínálója. Azt mondta, akkora űrtartalmú edényt készített, amekkora éppen elég egy estére.


Megosztva adtak első helyezést a bírák, a másik elsődíjas a rábapatonai Káldi Károly lett. Az ő pályázatából a folyadéktároló készítésére adott válaszát emelte ki Pölös Andrea, a Hagyományok Háza muzeológus-fazekas munkatársa. Káldi Károly ugyanis rendhagyó munkát, szenteltvíztartót készített.


A XX. Országos Fazekas Pályázat nagydíjasa a balatonberényi Domonkos László Tamás lett.

Ha beszélhetünk zenei anyanyelvről, akkor tárgyi anyanyelvről is. Megvan a nyelvtana, a szókincse. A pályázaton kiderült, mindenki beszeli a nyelvet, csak más nyelvjárásban - fogalmazta meg Csupor István.


Légies, a fekete színtől mégis nehéz kerámiák kapták a Földművelésügyi Minisztérium Folk Trend különdíját: ifj. Fazekas István munkái.


Körmendnek a kék volt a nyerő: a tolnai Verseghy Ferenc égkék, fiatalos, friss, mégis klasszikus fazekasmunkái kapták a város különdíját. A kiállítás Körmenden augusztus 22-ig lesz látható, majd decembertől Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban állítanak ki egy válogatást a pályázat kiválasztott anyagából.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: vaol.hu, Szendi Péter