PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Pécs, VIII. Falukutatás - Végletek vidéken 2017.05.18.11:00

  nyomtatási kép

Falukutatás és végletek vidéken c. konferencia

Pécs

2017.05.18

Falukutatás és végletek vidéken címmel konferenciát tartottak Pécsen a Dél-dunántúli Regionális Tudásközpont és Könyvtárban. A rendezvény köszöntő beszédekkel kezdődött, majd egész napos előadásokkal, pódiumbeszélgetésekkel folytatódott.  A konferenciát Fazekas Károly főigazgató, Kovács Teréz ny. tudományos tanácsadó, egyetemi tanár, V. Németh Zsolt államtitkár, és Kis Miklós államtitkár nyitották meg.


V. Németh Zsolt államtitkár elmondta, hogy a mai konferencia jól példázza, hogy a magyar vidék, s annak alapegysége, a falu nem csupán gazdasági érdekeket kiszolgáló térforma, hanem nagy tradícióval rendelkező, társadalmi, kulturális és természeti értékek összessége. Ezek az értékek a hagyomány és a folyamatos megújulás keresztmetszetében léteznek: a falu bizonyíték rá, hogy a természet és az emberi társadalom képes lehet harmóniában együtt élni. Szabadon és öntudattal.

Az államtitkár folytatta, azzal, hogy a 2020-ig ívelő Nemzeti Vidékstratégiánk a legfontosabb célkitűzésének a vidéki élet fenntarthatóságát tartja. A pozitív jövőkép valóra váltásának része természetesen a vidéki foglalkoztatás növelése, a sokszínű mező- és erdőgazdálkodás támogatása, a helyi élelmiszertermelés és élelmiszerpiacok megerősítése, a város-vidék kapcsolatok helyreállítása, a kisközösségek megerősítése, a vidéki életkörülmények és a népesedési mutatók javítása, valamint a természeti rendszerek és a biológiai sokféleség megőrzése.


V. Németh Zsolt sorolta, hogy a stratégiai célok elérésére a kormány milyen környezetpolitikai, földpolitikai, gazdaságpolitikai és termeléspolitikai lépések sorozatát fogalmazta meg.

1) A Nemzeti Tájstratégia ezeknek a stratégiai céloknak egyik akcióterülete, melynek eszköze a tájidentitás megteremtése.

2) A tájvédelemmel természetesen szoros kapcsolatban áll a levegőminőség folyamatos javítása, amelyet elsősorban a lakossági fűtés tudatosabb használata határoz meg vidéken.

3, A Zártkerti revitalizációs programunk az egykori zártkertek felélesztését tűzte ki céljául. Ezek a területek jellemzően a települések határában lévő, főként kézimunkával művelhető, apróparcellás szőlő- és gyümölcsterületek.

4, Hungarikum pályázat: 4 kiemelt területen összesen 223 millió forint támogatási összegre pályázhatnak azok az érdeklődők, akik számára elengedhetetlen a magyar értékek felismerése, megóvása és népszerűsítése.

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára előadását az alábbi sorokkal zárta: A magyar vidék, a magyar falu számos értékét tehát fel kell ismerni, és ami még fontosabb: jól kell bánni velük, a jó cél szolgálatába kell állítani azokat. Hogy a vidék megerősödve, a falusi közösségek erejére támaszkodva, megújíthassa saját magát, sőt, a teljes magyar társadalmat is.

Hiszem, hogy az ide vezető út fontos állomása ez a konferencia. 

Forrás: FM

Fotó: Pelsőczy Csaba