PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Oszkó, Elszármazottak találkozója 2017.05.13 10:30

  nyomtatási kép

Oszkói elszármazottak találkozója

2017.05.13

Oszkó Község Önkormányzata a település életében első alkalommal szervezte meg az elszármazottak találkozóját. Itt összegyűlhetek mindazok, akik számára Oszkó a szülőfalut, szülőföldet, a szűkebb pátriát jelenti.

A program célja volt, hogy a helyi és a településről elköltözött emberek újra találkozhassanak egymással, beszélgessenek és örülhessenek a viszontlátásnak. V. Németh Zsolt államtitkár, és országgyűlési képviselő a Szentmise után köszöntő beszédet mondott az elszármazottak nevében.


V. Németh Zsolt beszédét így kezdte: a szülőföld ideje nem múló idő. Bennünk lüktet tovább. Mindig ismerősként tekintünk a hazai tájra, ahol a gyerekkori emlékek szétgurulnak.

A szülőföld kötelez minket: kötelez a hagyományok ismeretére, kötelez a múltunk vállalására, kötelez annak felismerésére, hogy életünket ajándékként kaptuk egykor. Ez a köteleződés egyben kötődés is: az a közösség és az a táj, amelyik végigkísérte az ember lelki, szellemi és fizikai növekedését, nem múló szálakkal köti meg az egyént.

A szülőföld visszahívja, szólítja a régi társaságokat: családtagok, barátok, ismerősök, kollégák találkozhatnak itt újra, visszatérve a közös eredethez, az origóhoz. Itt újra rálelhetnek arra, ami felépítette a személyiséget, ami befolyásolta az életutat.


És ha régi ismerősök találkoznak, rácsodálkoznak egymásra. Emlékeikre, a nem múló volt-időkre. Meglapogatják egymás vállát. Számba veszik a másik ráncait, ősz hajszálait. Régi mosolyát. Meglessük, kin hogyan s mennyire fogott az idő vasfoga. Az idő, a vasorrú banya!

Ezt jelenti a szülőföld közössége: visszatérést a napi rutinból egy vitálisabb valóságba, egy színesebb életbe.


V. Németh Zsolt miután zárta sorait, megkínálta a jelenlévőket a  saját 2012-es évjáratú, nagy sikernek örvendő Noha pálinkájával.

Elsüllyedt szekértengelyek forgatják ezt a földet tavaszba, nyárba. A szőlőkarókkal kivert hegy: Szent István ittmaradt koronája. /Csoóri Sándor: Idegszálaival a szél/